‘Laat het niet bij een droom en ga ervoor’
Foto: Ellen Goegebuer

Alexandra Limage (42) kocht het failliete transportbedrijf over van haar baas. Sinds gisteravond mag ze zich de vrouwelijke ondernemer van het jaar noemen.

U heeft de overgang gemaakt van werkneemster naar ondernemer. Hoe ging dat?

‘Ik ben in 1999 begonnen bij Sprint Transport en deed er van alles: vrachtbrieven opstellen, lading vastmaken en met de bestelbusjes rijden. Ik heb het vak dus vanuit de basis geleerd. Op den duur deed ik bijna alles, behalve de financiën. In 2008 ging het bedrijf failliet, en ik heb toen gekeken wat er beter zou kunnen. Na overleg met een aantal grote klanten besloot ik een bod te doen op het handelsfonds. Ik had wat geld opzijgelegd voor de verbouwing van ons huis, maar dat moest dus wachten. Ik bood 115.000 euro, net iets meer dan een concurrent. Daarmee heb ik het handelsfonds overgenomen. Om de lonen en de diesel te betalen sloot ik een kaskrediet van 40.000 euro af bij KBC’.

Hoe verliepen uw eerste jaren als ondernemer?

‘Het was heel moeilijk, vooral omdat een paar maanden na de overname de financiële crisis uitbrak. Ik moest saneren, en ik ben meermaals bang geweest dat ik al mijn geld kwijt was. Gelukkig gingen vijf op de zes chauffeurs akkoord met mijn voorstel om minder uren te werken. In 2009 heb ik een reclamecampagne gedaan door zelfgemaakte folders te bussen, en dat leverde resultaat op. Ik kreeg nieuwe klanten, en zo zijn we er weer bovenop geraakt. In 2008 had ik een zwaar verlies, maar in 2009 was er een beetje winst en in 2010 was ook het eigen vermogen weer positief’.

Wat deed u anders dan uw vroegere baas?

‘Zijn beleid bestond vooral uit roepen en tieren. Ik houd ervan om open en eerlijk te praten met het personeel en de klanten. Vandaar ook dat het personeel akkoord ging met de sanering: ik zei er eerlijk bij dat we anders opnieuw zouden stranden. Dat wilden ze niet nog eens meemaken. Ik schroom er ook niet voor om advies te vragen aan collega’s. Ik krijg van hen graag feedback. Nu draait het bedrijf goed, ik heb dubbel zoveel mensen in dienst als tien jaar geleden, en ik hoop binnenkort een magazijn te kunnen aankopen zodat we de klanten ook warehousing kunnen aanbieden’.

Zou u anderen aanraden om te gaan ondernemen?

‘Absoluut. Als je er echt interesse voor hebt, zou ik zeggen: laat het niet bij een droom en ga ervoor. En omring je met mensen die je kunnen helpen. Natuurlijk moet je bereid zijn tegenslagen te verwerken en voor problemen een oplossing te zoeken. Maar de kans op slagen is groter als je het graag doet’.