Omzet Engie krimpt in België
Een stapeltje veiligheidshelmen met het Engie-logo. Foto: REUTERS

Energiereus Engie groeide wereldwijd, maar niet in België.

De Belgische omzet van Engie daalde van 9,9 miljard euro naar 8,5 miljard euro, een achteruitgang van 9,5 procent. Dit in tegenstelling tot de wereldwijde omzet, die met 0,3 procent steeg. Engie kampte met een beperkte inzetbaarheid van de kerncentrales Tihange 1, Tihange 2 en Doel 3. Dat drukte ook de winst. In de hele Benelux ging de operationele cashflow van 755 miljoen euro naar 551 miljoen euro. Een achteruitgang van 27 procent, waarvan 8 procent organisch. Een deel van de winstdaling werd wel gecompenseerd door groei in de verkoop- en dienstenafdelingen, en de opwekking van groene energie. Engie meldt dat de nucleaire taks in België een negatieve impact van 142 miljoen had op de operationele cashflow.

Engie zette vorig jaar zijn herpositionering voort om actiever te worden in activiteiten met veel groeipotentieel, zoals groene energie, netwerken en dienstverlening. De groep stootte 13,2 miljard aan activiteiten af, en investeerde voor 13,9 miljard euro. Op de omzet van 65 miljard euro werd een nettowinst van 1,4 miljard euro geboekt. De twee voorgaande jaren was er nog een nettoverlies. Op recurrente basis (zonder eenmalige effecten) lag de nettowinst op 2,6 miljard euro.

Engie betaalt een dividend van 70 cent per aandeel, en kondigt nu al aan dat het dividend over 2018 verhoogd zal worden naar 75 cent. Het aandeel steeg kort na beursopening met ruim 4 procent.