Oudste elektrische basgitaar op eBay verkocht

Een uiterst zeldzame Audiovox 736 is op Ebay verkocht voor 18.500 euro, zo meldt het magazine Guitar World. Er zouden nog maar drie exemplaren van de oudste elektrische basgitaar bestaan.

Lange tijd ging men ervan uit dat de beroemde gitaarbouwer Leo Fender met zijn iconische Fender Precision Bass de eerste elektrische bas in elkaar had geknutseld. Maar dat bleek niet juist, al was het wel de eerste elektrische basgitaar die in massaproductie ging.

Vijftien jaar voor Fender maakte Paul H. Tutmarc, in 1936, de eerste elektrische basgitaar: de Audiovox 736. De man uit Seattle maakte ook gitaren en versterkers.

Tutmarc gaf de basgitaar aan zijn echtgenote Lorraine, die het bespeelde tijdens optredens met de familieband. Hij verkocht ook exemplaren aan andere muzikanten.

De bas kostte toen 65 dollar (wat nu 1.150 dollar zou zijn), maar kwam nooit van de grond. In 1950 was het liedje van Audiovox uit.

Er zouden maar drie exemplaren van de Audiovox 736 meer bestaan. De twee andere bevinden zich volgens Guitar World in het Museum voor Popcultuur in Seattle en bij een privéverzamelaar.

Bekijk een demo van de basgitaar: