Eerste Indiase winnaar Pritzkerprijs: ‘Veel te danken aan Le Corbusier’
Foto: AP

De Indiase architect Balkrishna Doshi heeft de Pritzkerprijs gewonnen, de grootste architectuurprijs ter wereld. De nu 90-jarige architect werkte nog samen met Le Corbusier en Louis Kahn.

Balkrishna Doshi is de eerste Indiase architect die de Pritzkerprijs in ontvangst mag nemen. Hij wordt door de jury geprezen voor zijn kwaliteitsvolle, authentieke architectuur.

Doshi werd in 1927 geboren in een familie van meubelmakers en studeerde architectuur in Mumbai. In 1951 reisde hij naar Parijs om er te werken voor Le Corbusier. Hij keerde drie jaar later terug naar India, om diens bouwprojecten in Chandigar en Ahmedabad op te volgen.

'Goeroe Le Corbusier'

‘Ik heb deze prestigieuze onderscheiding te danken aan mijn goeroe Le Corbusier’, aldus Doshi. ‘Hij leerde me om identiteit in vraag te stellen en dwong me om nieuwe regionale uitdrukkingen voor een duurzame holistische habitat te ontdekken.’ Doshi slaagde erin om de principes van het modernisme aan te passen aan het lokale klimaat en context. Hij werkte begin jaren zestig ook samen met de Amerikaanse architect Louis Kahn aan het Indian Institute of Management in Ahmedabad.

Eerste Indiase winnaar Pritzkerprijs: ‘Veel te danken aan Le Corbusier’
Aranya Low Cost Housing in Indore Foto: AP

In diezelfde stad plantte hij in 1966 de Tagore Memorial Hall neer, een mooi voorbeeld van brutalisme. In 1989 bouwde Doshi in Indore het Aranya Low Cost Housing, een complex van 6.500 verschillende woningen waar meer dan 80.000 mensen kunnen samenhuizen. Foto's van zijn projecten kunt u terugvinden op de website van zijn bureau.

De Pritzkerprijs is met zijn 100.000 dollar de hoogste internationale onderscheiding voor architectuur. De prijs wordt op 20 mei uitgereikt.

Doshi voegt zich in een rijtje met illustere namen zoals Frank Gehry, Rem Koolhaas, Zaha Hadid en Peter Zumthor. Vorig jaar ging de prijs naar het Spaanse trio RCR Arquitectes, dat in België meewerkte aan de realisatie van De Krook in Gent.

Doshi: Chapter 1 - "Eight months with olives and cheese." from Hinterland Films on Vimeo.