Zo krijgt kauwgom een tweede leven
Foto: Getty Images

Het is klein maar kleverig en kan onze straten jarenlang vervuilen. Een Britse productdesigner wil u kauwgom niet ontraden, maar geeft het na gebruik een tweede leven.

De Britse productdesigner Anna Bullus was verbaasd toen tien jaar geleden bleek dat nog niemand op het idee was gekomen om kauwgom te recycleren. Ze ging zelf aan de slag, onderzocht de samenstelling en ontdekte dat het hoofdingrediënt een synthetisch rubber is dat sterk lijkt op plastic.

‘De basis voor kauwgom is polyisobutyleen, hetzelfde materiaal dat ook wordt gebruikt voor fietsbanden’, vertelt Bullus aan de BBC. Met die informatie was het slechts een kleine stap om gebruikte kauwgom te verwerken tot een materiaal dat voor andere objecten kan worden gebruikt.

Een recycleerfabriek in Worcester sorteert het afval, maalt alles vervolgens in kleine stukjes en mengt het dan met andere gerecycleerde plastic polymeren. Daarvan worden nieuwe objecten vervaardigd zoals koffiebekers of schoenzolen, die steeds voor minstens twintig procent uit kauwgom bestaan, aldus Bullus.

Gumdrop

Bullus laat met het gerecycleerde materiaal ook kleine knalroze afvalbakjes vervaardigen: Gumdrop, bedoeld om nog meer kauwgom in te zamelen. De universiteit van Winchester was een van de eersten om zulke bakjes neer te planten op haar domein. Anderhalf jaar later kleefde er opvallend minder kauwgom op de grond. Intussen hebben ook Heathrow Airport en Great Western Railway de bakjes geadopteerd.

Het project van Bullus krijgt financiële steun van kauwgomfabrikant Wrigley, dat ook zijn overschotten aan haar doorspeelt. ‘Gumdrop is een creatieve en innovatieve manier om te maken dat mensen hun kauwgom niet eender waar achterlaten. Wij geloven dat gedragsverandering de enige duurzame oplossing is op langer termijn’, aldus het bedrijf.