‘Mannen, let op wat je zegt’
Johanna Soderberg and Klara Soderberg in Londen Foto: Photo News

'Let goed op wat je zegt', was het advies aan de mannen gisteren tijdens het concert van First Aid Kit in een volle Ancienne Belgique. Nadat ze het liedje ‘You are the problem here’ gezongen had, maande zangeres Klara Söderberg hen aan op te passen voor kleine versprekingen die grote gevolgen kunnen hebben.

First Aid Kit speelt in juli op Rock Werchter, en deze songtekst zal daar alvast op grote bijval van de helft van het publiek kunnen rekenen: ‘All these women with their dreams shattered/ From some man’s sweaty, desperate touch./ God damn it, I’ve had enough/ When did you come to think refusal was sexy?’.

Sinds ze de song een jaar geleden schreven, naar aanleiding van een verkrachtingszaak aan Stanford University en als steun aan de Internationale Vrouwendag, maakt hij steevast deel uit van hun set, die verder vooral bestaat uit bitterzoete liefdesliedjes. Maar de actualiteit heeft het lied ingehaald en nu gebruiken de Söderbergs, twee Zweedse zussen van 25 en 27, hem graag om de #metoo-zaak te steunen.

Donkere wolken

Weg dus de videobeelden van melancholische landschappen en kosmische projectie: op het scherm verschenen donkere wolken, de muziek kreeg voor het eerst en het laatst een wat ruigere elektrische gitaarmuur mee, de toon werd hard. ‘I hope you fucking suffer’, zong Klara Söderberg, de jongste van de twee zussen, op het einde.

Maar het was vooral Klara’s speech na de song die de aandacht trok. Dat ze geen lied hadden willen maken die empathie toonde voor de slachtoffers, maar zich nu eens op de dader richtte, zei ze. Dat het er niet toe doet hoe een meisje gekleed is en of ze gedronken heeft. En dat ze hoopt, ladies, ‘dat jullie zich intussen wat minder oncomfortabel voelen’.

Wat ze daarmee bedoelde, bleek toen ze nog een opvallende stap verder zette en de heren in de zaal aanmaande om vooral goed op te letten wat ze zeggen, want het zijn ‘die kleine dingen’ waarom het gaat, en ‘die niet mogen genormaliseerd worden’. Welke kleine dingen ze precies bedoelde, werd in het concert verder niet duidelijk.

Het concert, dat veel songs bevatte uit het jongste album Ruins, ging daarna verder met vooral bitterzoete liefdesliedjes.