Mobile Postcard, de smartphone-app van bpost waarmee je echte ansichtkaarten kan versturen, werd recent uitgebreid met een video-optie. We leggen even uit hoe die nieuwe functie precies werkt.

Met Mobile Postcard, beschikbaar voor alle grote smartphoneplatformen, is het versturen van postkaarten een fluitje van een cent. Zo hoef je geen adressen meer over te schrijven; die plukt de app gewoon uit het adresboek van je telefoon. Maar de grootste troef van de dienst is dat je een van je eigen foto’s als opdruk kan gebruiken. Een kaartje uit Londen is nu eenmaal veel leuker én persoonlijker als je zelf voor de Tower Bridge poseert.

QR-code scannen

Nieuw is dat je voortaan ook een filmpje aan de postkaart kan toevoegen. Dit gebeurt aan de hand van een gedrukte QR-code op de kaart die een link naar de geüploade video bevat. Wanneer de bestemmeling de code met zijn smartphone scant, dan zal het filmpje automatisch worden afgespeeld. Geüploade video’s blijven twaalf maanden beschikbaar.

Voor het kaartje zelf kan je één grote foto gebruiken (op het volledige formaat van 16,7 op 12 cm) of kiezen voor een collage van twee tot vier kiekjes. Er zijn – afhankelijk van de periode van het jaar – ook verschillende thema’s beschikbaar, zoals Kerst en Valentijn. Bpost garandeert trouwens dat het kaartje, mits je het voor 15:00 uur verstuurt, de volgende dag al in België wordt bezorgd. Het maakt daarbij niet uit of je ’m in Australië of in eigen land op de (digitale) post doet. Wat de prijzen betreft: voor een fotokaart naar België betaal je 2,59 euro, een videokaart kost 3,88 euro. Voor kaarten naar het buitenland ben je respectievelijk 3,88 euro en 5,18 euro kwijt.

Tot slot nog een weetje voor iPhone-gebruikers: vanaf iOS 11 is er geen aparte app meer nodig om QR-codes te scannen. Wanneer je met de camera-app de code in het vizier neemt, krijg je onmiddellijk de vraag wat je ermee wil doen. De achterliggende site openen in Safari, bijvoorbeeld.