Lagere belasting kost Agfa geld
De hoofdvestiging van Agfa in Mortsel. Foto: BELGA

Onder meer belastingverlagingen in de VS en België hebben de winst van Agfa-Gevaert bijna gehalveerd.

De beeldvormingsgroep uit Mortsel heeft het vorig jaar niet zo goed gedaan, blijkt uit de vanochtend bekendgemaakte jaarresultaten. Zowel de omzet, de operationele resultaten als de nettowinst gingen er in meer of mindere mate op achteruit. Dat komt, zegt het bedrijf, omdat 2017 een ‘overgangsjaar’ was waarin veel werd geïnvesteerd in de toekomst.

Maar ook de beslissing, in de Verenigde Staten en in België, om de vennootschapsbelasting te verlagen, woog op de resultaten. De belastingkosten bedroegen 53 miljoen euro, tegenover 35 miljoen euro het jaar voordien. Agfa-Gevaert moest een eenmalige kost van 25 miljoen euro boeken. Onder meer daardoor zakte de nettowinst van 80 miljoen euro in 2016 naar 45 miljoen euro in 2017.

Eenmalige kostenpot

Dat een belastingverlaging geld kost, heeft te maken met aftrekposten. Als een bedrijf verlies maakt, kan het die verliezen later in mindering brengen op de belastingverplichtingen. Maar bij een lagere vennootschapsbelasting worden die toekomstige aftrekposten minder waard. Dat moet onmiddellijk in de boeken verwerkt worden. Vandaar een eenmalige kostenpost. Agfa is geen uitzondering. Veel bedrijven die in het verleden verliezen hebben geboekt, moesten in het vierde kwartaal van vorig jaar een eenmalige kostenpost verwerken.

Agfa ziet nog niet direct beterschap. Het bedrijf waarschuwde dat ook 2018 een lastig jaar zal worden. Herstructureringen bij het bedrijfsonderdeel Agfa Graphics zullen de omzet negatief beïnvloeden. Bovendien wordt er verder geïnvesteerd in toekomstgerichte activiteiten en zullen de grondstoffen duurder worden. Daardoor zal de operationele cashflowmarge (ebitda) dit jaar niet boven die van vorig jaar uitkomen. Vorig jaar bedroeg die marge 9,1 procent.

Het aandeel daalde kort na beursopening met ruim 5 procent.