Demir en De Croo tegen Rode Duivels-lied van Damso
Foto: GMAX AGENCY
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vinden ook dat de Voetbalbond moet afzien van het voornemen om de Brusselse rapper Damso het WK-lied te laten leveren.

‘Dit kan gewoon niet', zei Demir in Van Gils & Gasten op Eén. 'Ik hoop dat men dit afvoert.'

De staatssecretaris liet verstaan dat ze de teksten vrouwonvriendelijk vindt. ‘Ik kan me niet voorstellen dat de voetbalbond het merk van de Rode Duivels aan dit wil verbinden’, zo zegt ze. ‘Ik ga ervan uit dat men dit plan zal afvoeren.’

Alexander De Croo laat op Twitter weten dat hij pal achter de Vrouwenraad staat. 'Je mag zingen wat je wil, maar scoren doe je er niet mee.'

De Vrouwenraad riep de sponsors van de Belgische Voetbalbond gisteren op om hun sponsoring te herbekijken als rapper Damso de WK-hymne voor de Rode Duivels mag maken. ‘Door voor Damso te kiezen geven ze het foute signaal dat seksisme wel oké is’, klonk het. Diverse bedrijven beloofden in de loop van de dag het gesprek aan te gaan met de bond.

De Voetbalbond wilde gisteren niet meer reageren op de polemiek, maar laat vandaag weten dat ze open staat voor een gesprek met haar partners en sponsors. In november was de verklaring nog dat ‘het WK-lied de boodschap zal moeten uitstralen die wij willen’. Het nummer zelf is nog niet uitgebracht.

Toen de Voetbalbond in november bekendmaakte dat Damso de hymne schreef, was er al protest tegen zijn vrouwonvriendelijke en grove teksten.