Niets is wat het lijkt, dit model al zeker niet
Shudu Gram Foto: Instagram

Shudu Gram is mooi, populair, een hit op Instagram, maar bestaat niet echt. Ze is een 3D creatie van fotograaf Cameron-James Wilson (28). ‘We leven in zo’n gefilterde wereld, dat alles wat echt is, nep wordt’, zegt Wilson over zijn creatie Shudu.

Meer dan 60.000 volgers heeft ze, maar niemand had eerst door dat ze niet echt was. ‘Ze is helaas geen echt model, maar representeert veel van de echte modellen van vandaag. Er is een enorme beweging van modellen met een donkere huid gaande, zij representeert hen en is erdoor geïnspireerd’, zegt Wilson tegen Bazaar. Bijna een jaar lang postte de fotograaf foto’s van Shudu, zonder dat iemand zag dat ze niet echt was. Zelfs de make-uplijn van Rihanna, Fenty, deelde een foto van haar.

 

Flamingo ???????? . By @cjw.photo . . #3dart

Een bericht gedeeld door Shudu Gram (@shudu.gram) op

Volgens Wilson is het een slecht teken dat zijn model voor echt werd aangezien. ‘Onze samenleving is zo fake als maar kan zijn’, vindt de fotograaf.

Kritiek

Niet iedereen is blij met het 3D model. Sommigen uiten kritiek op de artiest, omdat hij zo modellen kan vervangen. ‘Shudu is helemaal niet te huur, ze is een muze voor mijn creativiteit’, reageert Wilson aan Metro. ‘Ik probeer heus niet echte modellen te vervangen en als de kritiek al iets betekent, dan is het wel hoe nep de samenleving is geworden, dat een animatie-model kan doorgaan voor echt. We leven in een gefilterde wereld en grappig genoeg is Shudu voor mij een ontsnapping daaraan.’

 

??? . . #3dart

Een bericht gedeeld door Shudu Gram (@shudu.gram) op