Dodentol aardbeving Papoea-Nieuw-Guinea verder opgelopen
Veel mensen zijn door de aardbeving dakloos Foto: REUTERS

Bij de hevige aardbeving van vorige week in Papoea-Nieuw-Guinea zijn ondertussen 75 doden gevallen. Dat hebben de autoriteiten dinsdag meegedeeld.

De beving, die een magnitude van 7.5 had, was een van de krachtigste in de regio van de afgelopen jaren. De rampenbeheersautoriteiten tellen 75 doden, maar de provinciale autoriteiten hebben het over meer dan 100 slachtoffers. Premier Peter O’Neill sprak over een ‘nooit geziene ramp’, en riep de noodtoestand uit in de getroffen gebieden.

Na de beving deden zich nog naschokken voor, waaronder een beving met magnitude 6.0 op maandag. ‘Er zijn ongeveer 143.000 mensen getroffen. Minstens 17.000 mensen of meer dan 3.000 huishoudens zijn ontheemd geraakt’, zegt Udaya Regmi, het hoofd van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen.

Volgens Regmi zijn ook meer dan 500 mensen gewond geraakt, terwijl velen geen toegang konden krijgen tot gezondheidszorg omdat de lokale ziekenhuizen beschadigd zijn. ‘Dus de levering van broodnodige hulp is erg belemmerd geweest’ aldus Regmi. ‘We kennen geen enkele hulporganisatie die de zwaarst getroffen gebieden kon bereiken.’