'Noord-Korea bereid te ontwapenen'
De Zuid-Koreaanse delegatieleider Chung Eui-yong en noord-Koreaans president Kim Jong Un Foto: afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou bereid zijn om zijn kernarsenaal op te geven, op voorwaarde dat zijn regime niet in gevaar komt. Dat zegt een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in na topoverleg tussen beide landen.

'Noord-Korea heeft duidelijk aangegeven dat het de nucleaire wapens wil weren van het Koreaanse schiereiland, als er geen militaire dreiging is en als de veiligheid van het regime is beloofd', citeert persagentschap Bloomberg een woordvoerder van Moon. 'In dat geval is er geen reden meer om nucleaire wapens te bezitten'. 

Delegaties van Noord-en Zuid-Korea zullen in april in het grensgebied verder overleggen over hoe de relaties tussen beide landen verbeterd kunnen worden. De Amerikaanse president Trump had eerder  de wil te ontwapenen een absolute voorwaarde genoemd om onderhandelingen te kunnen aanvatten.  

Zolang er onderhandeld wordt, zou Noord-Korea het nucleaire programma opschorten. Er zouden ook geen andere rakettests komen. Het land liet tijdens de gesprekken ook weten dat het geen gewone of nucleaire wapens zal inzetten tegen Zuid-Korea.

Kim had maandagavond in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang een tienkoppige delegatie uit Zuid-Korea ontvangen. Onder meer de nationale veiligheidsadviseur Chung Eui Yong en het hoofd van de inlichtingendienst Suh Hoonin waren daar als vertegenwoordigers van Zuid-Korea aanwezig.

Het Noord-Koreaanse staatsnieuwsagentschap KCNA meldt dat er een ‘openhartig gesprek’ heeft plaatsgevonden. Beide Korea’s overlegden over een mogelijke topbijeenkomst, over het voortzetten van de onderlinge dialoog en over manieren ‘om de ernstige militaire spanning op het Koreaanse schiereiland te verminderen’, aldus KCNA.

Winterspelen

'Noord-Korea bereid te ontwapenen'
De Zuid-Koreanen woonden ook een diner bij met leider Kim Jong-un. Foto: EPA-EFE

De Zuid-Koreanen waren uitgenodigd tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. De zus van leider Kim Jong-un, Kim Yo-jon, maakte er de uitnodiging over. De Zuid-Koreanen woonden ook een diner bij met leider Kim Jong-un.

‘We zullen de wens van president Moon, omtrent het afbouwen van de nucleaire wapens en permanente vrede, overdragen aan Noord-Korea. We hopen dat de goede relatie opgebouwd tijdens de Winterspelen doorgezet kan worden’, zei hoofd van nationale veiligheid Chung Eui-yong eerder op de dag.

Nucleair programma

De ontmoeting moet ertoe leiden dat Noord-Korea in gesprek gaat met de Verenigde Staten. Zowel Noord-Korea als de VS staan open voor gesprekken, maar de Amerikaanse president Donald Trump eist dat de Koreanen eerst hun nucleair wapenprogramma opgeven. Daar wil leider Kim Jong-un niet op ingaan.

Het was de eerste keer dat Kim Jong-un met hooggeplaatste Zuid-Koreaanse afgevaardigden sprak, sinds hij in 2011 aan de macht kwam. Dit is slechts de derde top tussen de twee landen sinds de oorlog. Enkel in 2000 en 2007 was er al een ontmoeting tussen de toenmalige Zuid-Koreaanse president en Kims vader, Kim Jong-il, elke keer in Pyongyang.

'Noord-Korea bereid te ontwapenen'
Kim Jong-un poseert met enkele leden van de Zuid-Koreaanse delegatie. Foto: REUTERS