Stella McCartney op zoek naar wol zonder schaap
Foto: reuters
Stella McCartney en dierenrechtenorganisatie Peta hebben een wedstrijd voor studenten uitgeschreven om een diervriendelijke variant van wol te bedenken.

Dierenrechtenorganisatie Peta richt sinds vorig jaar een deel van zijn pijlen op wol. Wie denkt dat schapen scheren net zoals een knipbeurt is, zit helaas fout. ‘Veel van de scheerders werken onder invloed van amfetamines, omdat ze zo snel moeten werken. Deze mensen slaan de schapen. Ze stompen ze in hun rug en op hun hoofd. Met hun vuisten, met de metalen tondeuses', zei Peta-voorzitter Ingrid Newkirk in daarover in The Guardian.

Dat raakte ook bij Stella McCartney een gevoelige snaar. De Britse ontwerpster is al sterk gekant tegen het gebruik van bont en leer, maar wil in haar ontwerpen nu ook graag komaf maken met wol. Daarvoor moet ze eerst wel een dierviendelijke variant hebben gevonden. Daarom zet ze samen met Peta en hefboomfonds Stray Dog Capital haar schouders onder een wedstrijd voor studenten in het kader van de 2018 Biodesign Challenge.

Die brengt eind juni studenten van over de hele wereld samen in New York met als doel duurzame oplossingen te vinden voor de mode-industrie aan de hand van nieuwe technieken. McCartney en Peta willen dat de studenten vooral focussen op het ontwikkelen van een veganistisch alternatief voor wol. De winnaars van de Peta Prize for Animal-Free Wool krijgen ook een korte stage aangeboden bij McCartney in Londen.

Peta benadrukt dat een veganistisch alternatief voor wol niet alleen ten goede komt van dierenwelzijn, maar ook voor het milieu, omdat er dan minder schapen nodig zijn om de wol aan te leveren.