Bourgeois: ‘Geen enkele onzorgvuldigheid aanvaarden’ over Lam Gods
Foto: if

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) willen duidelijkheid over de toestand van het schilderij Het Lam Gods. Ze roepen een topoverleg met alle betrokkenen samen. ‘We zullen geen enkele onzorgvuldigheid aanvaarden’, klinkt het.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) maakt zich ernstig zorgen over het beheer van het Lam Gods door het MSK in Gent, blijkt uit een brief die De Standaard kon inkijken. ‘Ik betreur het gebrek aan een veiligheidsprotocol’, schrijft het KIK. Daarnaast zijn er zorgen over een probleem met de luchtbevochtigers, waardoor er kans is op het ontstaan van scheuren of barsten.

Het Lam Godsretabel is het absolute Vlaamse topstuk, klinkt het in een gezamenlijke mededeling van Bourgeois en Gatz. De Vlaamse overheid investeerde al anderhalf miljoen euro in de restauratie. Ook de kerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal betaalt mee. Zij willen samen met het KIK, het MSK, Stad Gent en de Topstukkenraad de situatie bekijken.

‘Het zou ontoelaatbaar zijn dat omgevingsfactoren de restauratie van deze erfgoedparel bedreigen’, zegt Bourgeois. ‘Vlaanderen gaat steeds zorgvuldig om met zijn erfgoed, dat kan en mag niet bedreigd worden. Wij zullen dan ook geen enkele onzorgvuldigheid aanvaarden’.

‘We willen er absoluut zeker van zijn dat dit beroemdste en populairste werk uit ons artistiek patrimonium in al zijn glorie en veilig hersteld wordt’, voegt Gatz daar nog aan toe.