Waar komt de rode loper eigenlijk vandaan?
Ansel Elgort (Baby Driver) en Emma Stone op de rode loper van de Oscars Foto: AFP

In Hollywood werd vannacht de rode loper uitgerold voor de uitreiking van de Oscars. Maar waar komt het gebruik eigenlijk vandaan?

De Griekse toneelschrijver Aeschylus was de eerste om te schrijven over het bewandelen van een rode loper. Dat gebeurde in het eerste deel van zijn Oresteia uit 485 voor Christus, over de Griekse held Agamemnon die terugkeert na de val van Troje. Agamemnons echtgenote Klytaimnestra spreekt over ‘een vloer van karmozijnrood borduursel om uit te spreiden op het pad van de koning’.

Al bedoelt ze dat niet in een positieve zin. Agamemnon komt immers thuis van een lange afwezigheid, heeft daar een andere geliefde gevonden én heeft zijn 15-jarige dochter opgeofferd opdat de goden hem de wind in de zeilen zouden gunnen voor de terugreis. Het rode tapijt dat Klytaimnestra voor hem uitrolt, is bedoeld om hem naar zijn dood te lokken, want hij wordt later in het verhaal vermoord.

Sociale status

De Amerikaanse historica Amy Henderson, verbonden aan de National Portrait Gallery in Washington, dook enkele jaren geleden in de geschiedenis van de rode loper toen het museum er zelf eentje uitrolde ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Dancing the dream’. Zij ontdekt dat de eerste rode loper in de Verenigde Staten niet werd uitgerold voor filmsterren, maar voor toenmalig president James Monroe toen hij in 1821 van een rivierboot stapte in Georgetown, South Carolina.

Volgens Henderson werd het rood tapijt vooral gebruikt in de transportwereld. In het begin van de twintigste eeuw werd het bijvoorbeeld gebruikt door New York Central om passagiers te begeleiden in de richting van hun treincoupé. ‘Het was misschien niet glamoureus bedoeld, maar werd wel vooral gebruikt voor wie een eersteklasticket had, waardoor de rode loper een teken van sociale status werd’, aldus Henderson.

Hollywood

Het is bijna honderd jaar geleden dat de rode loper voor het eerst opdook in Hollywood. Theatermagnaat Sid Grauman organiseerde in 1922 de première voor de verfilming van Robin Hood in zijn Egyptian Theatre op Hollywood Boulevard in Los Angeles. Die film had bijna een miljoen dollar gekost en dus wilde Grauman de première ook groots aanpakken.

Douglas Fairbanks, Wallace Beery en andere acteurs uit de film mochten het gebouw binnenwandelen via een rode loper alvorens plaats te nemen in de zaal. ‘Het draaide volledig rond de acteurs, en dat is net wat Hollywood zo graag wil’, aldus Henderson.

Het uitrollen van de rode loper werd een vast gebruik voor filmpremières. Zo werd er niet alleen extra publiciteit gegenereerd, maar kon het publiek ook even een glimp opvangen van hun idool. Het zou evenwel nog tot 1961 duren voor de Oscars-uitreiking werd opgeluisterd met een rode loper.