Zuid-Korea op bezoek bij Noord-Korea
Een deel van de Zuid-Koreaanse delegatie Foto: EPA-EFE

Een Zuid-Koreaanse delegatie is aangekomen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De ontmoeting moet ertoe leiden dat Noord-Korea in gesprek gaat met de Verenigde Staten.

Zowel Noord-Korea als de VS staan open voor gesprekken, maar de Amerikaanse president Donald Trump eist dat de Koreanen eerst hun nucleair wapenprogramma opgeven. Daar wil leider Kim Jong-un niet op ingaan.

De tienkoppige Zuid-Koreaanse delegatie werd opgewacht door Noord-Koreaanse ambtenaren. Dat liet Kim Eui-kyeom weten, woordvoerder voor de Zuid-Koreanen. De Zuid-Koreanen waren uitgenodigd tijdens de Olympische Winterspelen in Pyongyang. De zus van leider Kim Jong-un, Kim Yo-jon, maakte er de uitnodiging over. De Zuid-Koreanen zullen later op de dag een diner bijwonen met leider Kim Jong-un. ‘We zullen de wens van president Moon, omtrent het afbouwen van de nucleaire wapens en permanente vrede, overdragen aan Noord-Korea. We hopen dat de goede relatie opgebouwd tijdens de Winterspelen doorgezet kan worden’, zei hoofd van nationale veiligheid Chung Eui-yong.

In een brief aan de Zuid-Koreaanse leider Moon Jae-in schreef Kim Jong-un dat hij de relaties tussen de twee Korea’s wil verbeteren. Dit is de derde top tussen de twee landen sinds de oorlog. Enkel in 2000 en 2007 was er al een ontmoeting tussen de toenmalige Zuid-Koreaanse president en Kims vader, Kim Jong-il, elke keer in Pyongyang.

Gemeenschappelijke militaire oefening

De Amerikanen en de Zuid-Koreanen houden elk jaar een gemeenschappelijke militaire oefening in Zuid-Korea. Noord-Korea ziet dit als een provocatie en een voorbereiding op oorlog. De oefening gaat volgende maand door, nadat ze werd uitgesteld door de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.