Cameraman Roger Deakins zat al voor de veertiende keer in het Dolby Theatre in Los Angeles, waar de Oscars werden uitgereikt. Al veertien keer werd hij genomineerd voor ‘beste cinematografie’. Al 13 keer ging hij zonder beeldje naar huis. Dat is uniek. Maar dit jaar heeft hij de buit verzilverd.

Deakins won een Oscar voor de film ‘Blade Runner 2049’, het vervolg op de scifi-klassieker ‘Blade Runner’. Hij haalde het onder meer van geduchte concurrenten als Dunkirk en Darkest Hour. ‘The master of light’ (‘de meester van het licht’), zoals zijn collega’s hem noemen, haalt daarmee de prijs binnen waar hij zoveel jaar van droomde. Volgens kenners heeft geen enkele cameraman zo weinig licht nodig om zo’n beklijvende beelden te maken als Roger Deakins. Wanneer regisseurs een donkere film willen maken, bellen ze hem.

Na veertien nominaties: Roger Deakins heeft eerste Oscar beet
James Bond en M in ‘Skyfall’. Foto: AP

M sterft

Onder andere in de film ‘Skyfall’ , de voorlaatste James Bond, is het vakmanschap van Deakins te bewonderen. In de aangrijpende slotscène waarin M sterft in de armen van James Bond, is er amper licht in de kapel. Het aanwezige licht laat Deakins sterven op het gezicht van Judi Dench (M). Die scène is verplichte leerstof aan filmscholen.

Onder andere die scène leverde Deakins in 2015 een Oscarnominatie op voor ‘beste cinematografie’. Hij won niet. Net zoals hij ook al niet won met zijn werk in ‘The Shawshank Redemption’ en ‘Fargo’. Maar ook met ‘O Brother, Where Art Thou?,’ ‘The Man Who Wasn’t There’ ,‘True Grit’ en ‘No Country for Old Men’ greep hij ernaast.

Hele eer

‘Een drama? Het is zoals je het bekijkt’, zegt Roger Deakins. ‘Veertien keer genomineerd zijn voor een Oscar. Dat is op zich toch een hele eer. Bijna niemand deed beter. Maar als je dan nooit naar voor wordt geroepen om je beeldje op te halen, dan word je meteen ook de grootste loser.’

Na veertien nominaties: Roger Deakins heeft eerste Oscar beet
Amper licht in ‘Blade Runner 2049’. Foto: ISOPIX

.