Politie zat terrorist El Bakraoui heel dicht op de hielen
Foto: AP

Tweeëntwintig dagen voor de aanslagen in Parijs heeft de federale politie een huiszoeking uitgevoerd bij Khalid El Bakraoui, de latere kamikaze in metrostation Maalbeek.

De Morgen kon de hand leggen op een samenvattend proces verbaal dat beschrijft hoe El Bakraoui, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en Brussel, in de zomer van 2015 vrienden op pad stuurde om ‘zo veel mogelijk’ laders voor kalasjnikovs te kopen.

De speurders tapten zijn telefoon af, schaduwden hem en fotografeerden hem tijdens een ontmoeting met een koper. Op 21 oktober 2015 volgde een huiszoeking. Wapens werden niet gevonden, dus volgde geen aanhouding. Op zijn laptop troffen de speurders wel veel ‘oproepen tot jihad’ en ‘foto’s van gekende terroristen’.

Wapens aanslagen

Het Belgische gerecht beschikte in april 2016 al over sterke aanwijzingen dat Khalid en Ibrahim El Bakraoui een leidende rol speelden bij de aanslagen van Parijs en Brussel en dat ze ook voor de wapens voor de aanslagen zorgden. Ook het IS-propagandatijdschrift ‘Dabiq’ duidde de broers El Bakraoui aan als de leiders van en de wapenleveranciers voor de aanslagen van Parijs en Brussel.

De Standaard schreef in 2016 dat Khalid El Bakraoui in de zomer van 2015 op verschillende tijdstippen in een ­wapenwinkel in Waals-Brabant legaal laders voor kalasjnikov-machinegeweren heeft gekocht. Bewijzen dat Khalid en Ibrahim ook voor de kalasjnikovs zorgden, waren er volgens onze bronnen toen nog niet, maar het gerecht ging er wel van uit.

Alarmbellen

Uit een ander pv blijkt dat een collega van de sectie terrorisme die op de hoogte werd gebracht, signaleert dat de betrokkene ‘een zekere graad van radicalisering” heeft. Maar verder gebeurde er niets.

Waarom gingen niet alle alarmbellen af? ‘Het was in die dagen niet uitzonderlijk dat mensen die wij beschouwden als ‘klassieke criminelen’ dweepten met IS’, zegt een bron bij de cel terrorisme aan De Morgen. Hij wijst erop dat er in die periode 120 mensen werden gearresteerd vanwege mogelijke IS-sympathieën.