Wie kocht 13 Picasso’s in twee dagen?
Foto: AFP

De Londense veilinghuizen Sotheby’s en Christies verkochten de voorbije twee dagen samen minstens dertien werken van Picasso aan één en dezelfde koper. De vraag van 155 miljoen is aan wie.

Niet alleen de bitcoin is een hype, ook op de internationale kunstmarkt stikt het van koopgrage speculanten. Zo gaf één en dezelfde internationale kunsthandelaar, Gurr Johns, de voorbije twee dagen liefst 155 miljoen dollar uit aan minstens dertien werken van Pablo Picasso.

Europees record

Daaronder was één absoluut topwerk: een schilderij van zijn muze Marie-Thérèse Walter, waarin ook de afbeelding van zijn latere maîtresse verborgen zit, Dora Maar. Een pareltje dat woensdag in Londen door Sotheby’s werd geveild voor 49,5 miljoen pond (56,2 miljoen euro): een Europees record.

‘Vrouw met baret en geruite jurk (Marie-Thérèse Walter)’, een olieverfschilderij van 55 op 46 centimeter werd vooraf geschat op 40 miljoen euro, maar bracht dus uiteindelijk ruim 16 miljoen euro meer op. Het was een van de vier werken van Picasso die de kunsthandelaar gisteren binnenhaalde. Een ander was ‘Le Matador’, dat 18,6 miljoen opbracht.

Ook bij Christie’s

Een dag voordien had diezelfde internationale kunsthandelaar, die bijna altijd koopt in opdracht van anonieme cliënten, al negen andere werken van Piccasso opgekocht bij dat andere bekende veilinghuis Christie’s, meldt het persagentschap Bloomberg.

In beide Londense veilingen kocht Gurr Johns - een kunsthandelaar die ook schattingen, private verkopen en kunstfinanciering aan zijn cliënten aanbiedt - het duurste werk. Het goedkoopste aangekochte werk van Picasso was het stilleven ‘Citron en verre’, dat 392.750 pond kostte.

Dolgedraaide kunstmarkt

De opmerkelijke Picasso-razia doet iedereen raden naar de identiteit en de motieven van de koper (of kopers). ‘Ik kan mij erg moeilijk inbeelden waarom iemand zoveel verschillende topwerken van Picasso zou kopen in zo’n korte tijd’, zegt David Nash, kunsthandelaar gespecialiseerd in impressionisme en moderne kunst. ‘De echte vraag is: voor wie kocht Gurr Johns al die werken. En om er wat mee te doen?’

Picasso doet het al jaren erg goed op de dolgedraaide internationale kunstmarkt, waar de vijf duurste geveilde werken vorig jaar in totaal liefst 856,2 miljoen dollar opbrachten. Met als absolute topper Leonardo da Vinci’s ‘Salvator Mundi', die op 370 miljoen euro werd afgehamerd. Een werk dat sindsdien ergens in een paleis hangt van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.