NMBS plaatst warmtestralers, maar ze blijven uit om energie te besparen

NMBS heeft enkele perrons voorzien van warmtestralers om pendelaars te beschermen tegen de extreme koude. Nu blijkt dat die verwarming gewoon uit staat. Een opmerkzame pendelaar vroeg meer uitleg.

Thijs neemt dagelijks de trein voor zijn werk. Vanochtend spoorde hij richting Brussel vanuit het station Gent-Sint-Pieters. Het viel hem op dat de warmtestralers op het perron niet aanstonden. ‘Bij welke temperaturen worden die ingeschakeld? Dit lijkt mij een ideaal moment’, tweet hij aan het adres van NMBS.

De vervoersmaatschappij kon eerst niet antwoorden op de vraag en vroeg wat tijd om het uit te zoeken. Uiteindelijk kreeg Thijs toch een antwoord op zijn vraag: ‘De warmtestralers staan uit om energie te besparen,’ klonk het op Twitter.

(lees verder onder de tweet)

 

 

 

 

Extreme omstandigheden

Een opmerkelijk antwoord, aangezien ze net worden geïnstalleerd om de reizigers te verwarmen. ‘De warmtestralers staan in de wachthuisjes, maar die zijn niet volledig gesloten. Door die open ruimtes slorpen ze enorm veel energie’, zegt woordvoerder Bart Crols aan Het Nieuwsblad. ‘We zetten fel in op duurzaamheid en proberen daarom te vermijden dat de warmtestralers heel de dag aanstaan. Enkel in extreme omstandigheden worden ze aangezet.’

En goed nieuws voor Thijs en andere verkleumde pendelaars: de polar ‘vortex’ die momenteel ons land doorkruist, is wel degelijk extreem genoeg: ‘Vandaag en morgen zetten we de warmtestralers aan op de perrons van Gent en Luik.’ Of ook in andere stations verwarming wordt voorzien, is nog niet bekend.