Op twee plaatsen in België, Gent en Ukkel, is woensdag een nieuw soort chocolade voorgesteld aan het publiek: ‘Ruby’. De chocolade is rooskleurig en dat is de natuurlijke kleur, zonder toevoeging van kleurstoffen. Ruby is een product van de Belgisch-Zwitserse chocoladefabrikant Callebaut.

Chocolade in alle geuren en kleuren, dat kennen we al langer dan vandaag, maar een nieuwe soort zuivere chocolade, met een andere kleur en smaak, dat is nieuws. ‘Wat je ziet en proeft komt uit de cacaoboon’ legt Frederic Janssens, brand manager bij Callebaut uit aan 'Belga'.

‘Er is geen toevoeging van kleurstof, ook niet van fruitsmaken. De natuurlijke smaak is fruitig, met frisse zuren, zonder de klassieke bitterheid van cacao.'

De Ruby-chocolade is ontwikkeld in het R&D-centrum van Callebaut in Wieze, Lebbeke. Er ging een lang productieproces aan vooraf. In Azië werd het product al eerder gelanceerd, verwerkt in een Kitkat-reep. Als zuiver product voor artisanale chocolatiers is het nu een wereldprimeur.

Bij chocolatier Marijn Coertjens in Gent stond om 10.00 ‘s ochtends, net voor de deuren opengingen, een dertigtal mensen te wachten op de lancering. Coertjens: ‘Ik ben heel fier dat dit in mijn zaak gebeurt. Dit is fantastisch, heel de wereld kijkt naar ons. Ik kreeg al berichten uit Hongkong.’

Goedkoop is ‘de vierde chocoladesoort’ niet. Voor een tablet van zeventig gram betaal je 8 euro. ‘De nieuwste iPhone kost ook meer dan een oudere versie’, merkt Coertjens fijntjes op.

Ook bezoekers van het Chocoladesalon in Tour & Taxis Brussel, dat vrijdag de deuren opent, zullen de roze chocolade kunnen proeven.