Van Hool haalt ‘grootste Europese order’ voor waterstofbussen binnen
Foto: BELGA

Busbouwer Van Hool mag veertig waterstofbussen bouwen voor de Duitse markt. ‘Het grootste order ooit voor waterstofbussen in Europa’, claimt Van Hool woensdag. De bussen zullen van de band rollen in de fabriek in Koningshooikt.

Dertig van de waterstofbussen zijn bestemd voor Keulen, tien voor Wuppertal. In de lente van 2019 zullen ze worden opgeleverd.

Filip Van Hool, de topman van Van Hool, noemt de bestelling een opsteker voor het gebruik van waterstoftechnologie als aandrijving van bussen. ‘In heel Europa maken openbaarvervoermaatschappijen hard werk van de vergroening van hun busvloot. Het stemt ons tevreden dat de Duitse stad Keulen, die al sinds mei 2014 twee Van Hool-waterstofbussen in dienst heeft, een bijzonder positief gevolg geeft aan die opgedane ervaring.’

Concreet gaat het om hybride bussen, met zowel een brandstofcel als batterijen. Ze zijn 12 meter lang, hebben 29 zitplaatsen en zullen met circa 38 kg waterstof aan boord een volledige dagtaak van 350 km kunnen uitvoeren, mede dankzij recuperatie van remenergie.

‘Waterstofbussen zijn voertuigen met een hoge toegevoegde waarde. Die zijn van wezenlijk belang voor de productie-eenheid in Koningshooikt’, aldus Van Hool.

Van Hool bouwt sinds 2005 waterstofbussen voor de Amerikaanse en sinds 2007 voor de Europese markt. In totaal heeft de constructeur al 53 waterstofbussen gebouwd, het merendeel voor Europa. Ook bouwt het momenteel acht waterstofaangedreven trambussen voor de Franse stad Pau.