Nieuwe lottobiljet wordt kwart duurder
Foto: Mediahuis

Vanaf 26 mei kost een lottobiljet 17,5 euro in plaats van 14 euro. In ruil wordt voor het eerst de winstuitkering groter en verdubbelen de winstkansen. Zij het alleen voor de kleine bedragen.

De prijsverhoging past in een grondige hervorming van de Lotto, die het veertig jaar oude kansspel aantrekkelijker moet maken. De Lotto is met bijna 400 miljoen euro goed voor 31 procent van de verkoopomzet van de Nationale Loterij, maar dat is veel minder dan op de piek in 2004. Toen haalde de Lotto nog een omzet van 700 miljoen euro.

Het tanende marktaandeel van de klassieke Lotto komt volgens topman Jannie Haek vooral door de toenemende populariteit van Euromillions, krasbiljetten en concurrerende gokspelen via internet. Wat niet belet dat de Lotto de laatste twaalf maanden nog altijd vier miljoen spelers kon verleiden en - zeker in Vlaanderen - tot het DNA van de Nationale Loterij blijft behoren.

Vanaf 26 mei

Met de grondige hervorming, die ingaat op 26 mei, wil de Nationale Loterij het populaire kansspel een nieuw elan geven. Aan de basis van het spel - 6 nummers en 1 bonusnummer, tweemaal per week, getrokken uit 45 Lottoballen - wijzigt niets.

Wat verandert er wel? De prijs voor een volledig lottobiljet (met veertien roosters) wordt met een kwart opgetrokken van 14 naar 17,5 euro. ‘We nemen met deze prijsstijging een berekend risico, maar dat is nu eenmaal ons vak’, aldus Haek.

In ruil gaat de Nationale Loterij voor het eerst in veertig jaar de winstuitkering verhogen, althans voor de kleine bedragen. De winst in rang zeven en rang acht stijgt telkens met een kwart: respectievelijk van 5 naar 6,25 euro en van 3 naar 3,75 euro.

Extra winstrang én spel

Daarbovenop wordt straks een extra winstrang ingevoerd: rang negen. Wanneer een speler één nummer juist heeft en daarbovenop het bijkomend nummer, krijgt hij 1,25 euro winst uitgekeerd. Ten slotte voert de Nationale Loterij een extra spel in bovenop de basistrekking - de Lucky Lotto Code - waardoor na elke Lotto-trekking driehonderd extra winnaars met elk 500 euro worden uitgeloot.

Dat alles moet de winstkansen verdubbelen (volgens de Nationale Loterij van 1/25 naar 1/11) en dixit Haek ‘75 procent van de prijsverhoging terug naar de spelers laten vloeien’.

1 kans op 8.145.060

Wat er straks in de nationale reclame- en communicatiecampagne voor ‘de nieuwe Lotto’ niet wordt bij verteld, is dat die verhoogde winstkansen louter voor de kleine bedragen zijn. De kans op de Lotto-jackpot van 1 miljoen euro of meer, blijft onveranderd. Uiterst miniem. Of in cijfers uitgedrukt: 1 kans op 8.145.060.