‘Hulpverleners misbruiken Syrische vrouwen in ruil voor hulp’
Foto: REUTERS

Mannelijke hulpverleners, werkend voor de VN en internationale ngo’s in Syrië, misbruiken vrouwen seksueel in ruil voor hulp. Dat heeft de BBC dinsdag bericht.

Volgens een rapport van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA), dat de Britse openbare omroep in handen kreeg, zijn er voorbeelden van Syrische vrouwen of meisjes die korte tijd en ‘seksuele diensten’ getrouwd zijn met functionarissen om voedsel te krijgen en voorbeelden van hulpverdelers die telefoonnummers vragen en liften naar huis geven ‘om iets in de plaats terug te krijgen’. Het luidt dat de exploitatie van vrouwen zo verregaand is dat sommige Syrische vrouwen weigeren naar de distributiecentra te gaan uit schrik dat mensen zouden denken dat ze hun lichamen hebben aangewend voor de hulp die zij naar huis meebrengen.

Drie jaar geleden waren er al waarschuwingen in verband met het misbruik. Maar volgens het rapport van de blijft het voortduren in het zuiden van het land.

VN-instanties en ngo’s zeggen ‘zero tolerant’ te zijn voor exploitatie en zeggen zich niet bewust te zijn van gevallen van misbruik door partnerorganisaties in de regio. Maar volgens één hulpverlener knijpen de humanitaire agentschappen een oogje dicht omdat het gebruik van derde partijen en plaatselijke functionarissen de enige manier is om hulp naar gevaarlijke gebieden in Syrië te brengen.