Geike Arnaert, de voormalige zangeres van Hooverphonic, heeft in ons land een nummer één hit te pakken. Samen met het Nederlandse fenomeen Bløf zingt ze over Zoutelande, een deelgemeente van het Nederlandse Veere. En daar zijn ze in de badplaats ontzettend blij mee.

'Niets is beter dan met jou de kou trotseren
Er zijn mensen die naar warme landen emigreren
Maar we hebben geen geld in onze koude handen
Dus we gaan maar naar je ouders in Zoutelande, in Zoutelande’

Het deuntje van Bløf en Geike Arnaert is al even op de radio te horen, maar pas sinds kort gaat het écht hard in ons land. Het nummer staat op één in de Vlaamse Ultratop, op drie in de Ultratop Singles en in Nederland al enkele weken op één in de hitparade.

Rob van der Zwaag (CDA), burgemeester van Veere, is zeer tevreden met het succes van het nummer. ‘Dat nummer is natuurlijk dé gedroomde citybranding’, zegt hij aan Het Nieuwsblad. ‘Ik wist niet eens dat er een nummer over Zoutelande op komst was. Maar toen ik het voor de eerste keer hoorde, wist ik meteen dat het impact zou maken.’

Steeds meer Belgen op bezoek

Volgens van der Zwaag is de keuze voor zijn badplaats dan ook erg logisch. ‘We hebben het enige zuidstrand van West-Europa, en er is de ongerepte natuur. Je kunt er lekker eten, en de terrasjes bevinden zich achter de duinen. Jullie Belgen komen hier trouwens steeds vaker op bezoek. We zien een jaarlijkse toename. Het nummer zal vermoedelijk voor een extra stimulans zorgen.’

Volgens de toeristische dienst van Zeeland komt vandaag ongeveer 15 procent van het aantal gasten in Zoutelande uit België. ‘Maar dat mogen er gerust meer worden. Gelukkig draagt de hit bij aan het positieve imago van Zoutelande. Niet alleen in Nederland, maar nu dus ook in België’, zegt Sonja Van der Voet van VVV Zeeland.