Smartphones van minder dan 100 euro maken comeback
Nokia 1 Foto: rr

Een Android-smartphone van minder dan 100 euro waar echt mee te werken valt? Die moest je ver gaan zoeken. Maar Google Oreo (Go Edition) geeft ons voortaan keuze te over.

Laten we wel wezen: in 2018 zijn eerder de dure telefoons in opmars: de huidige iPhone, Samsung Galaxy Note en Galaxy S topmodellen zijn allemaal duurder dan het eerdere model dat ze vervangen. Dat doet de gemiddelde verkoopprijs van smartphones – na jaren dalen – weer stijgen. Maar die stijging heeft nog een andere reden: mensen zijn ontmoedigd door de smartphones van minder dan 100 euro. En met reden. Veel apps werken er niet goed op, en ze zijn vaak uitgerust met een verouderde versie van Android (wat de gebruiker onder meer blootstelt aan allerlei virussen).

En dus heeft Google vorig jaar het idee gelanceerd van een afgeslankte versie van Android 8.0 (of ‘Oreo’), speciaal voor laaggeprijsde toestellen met een trage chip en weinig geheugen (0,5 of 1 Gb). Google ontwikkelt er ook speciale versies van zijn belangrijkste apps zoals Google Maps voor. Omdat toestellen in die categorie vaak ook weinig opslagruimte hebben (8 Gb) en een lage maandelijkse downloadlimiet, zijn de apps kleiner.

Smartphones van minder dan 100 euro maken comeback
Alcatel 1X Foto: rr

Kleurige blok plastic

Het heeft even geduurd, maar op het Mobile World Congress (MWC) is het zover: er zijn deze week in Barcelona zo’n half dozijn smartphones te zien met Android Oreo (Go Edition), zoals Android Go nu officieel (maar niet zo vlot bekkend) is herdoopt. Er zitten vertrouwde merken bij als Nokia en Alcatel, naast bijvoorbeeld ZTE en het Indische Lava.

Nokia toonde de Nokia 1, die 85 euro (exclusief btw) gaat kosten. Een kleurige blok plastic die er goedkoop, maar nu ook niet belachelijk goedkoop, uitziet. Het scherm is krap (4,5 inch), de camera (5 megapixel achteraan, 2 megapixel vooraan) en de 8 Gb opslagruimte ook, maar de meeste apps schenen zonder storende haperingen te draaien. De Alcatel 1X kost ongeveer 100 euro, heeft een verrassend groot 5,3 inch scherm (weliswaar maar 480 x 960 pixels) en 8 en 5 megapixel camera’s.

Android Oreo (Go Edition) valt overigens niet te verwarren met Android One, een iets ouder initiatief. Het Android One label vind je op smartphones die (iets) meer kosten, en het betekent dat je een ongewijzigde en recente versie van Android krijgt. Met bovendien de garantie dat die Android-versie nog minstens twee jaar zal worden onderhouden. Met Android One probeerde Google een ander probleem aan te pakken: dat Android door veel fabrikanten vaak erg ingrijpend gewijzigd wordt, en dat – mede daardoor – belangrijke updates van het besturingssysteem laat of helemaal niet bij de gebruikers geraken. Maar Android Go en Android One hebben wel met elkaar gemeen, dat je zeker een recente Android-versie krijgt.