‘Eerste aanmaning waterfactuur moet gratis zijn’
Foto: BELGA

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil dat een eerste aanmaning om een waterfactuur te betalen in de toekomst gratis is. Dat zegt hij na kritiek van de SP.A op de watermaatschappijen.

Volgens oppositiepartij SP.A hanteert elke watermaatschappij een ander tarief voor betalingsherinneringen en verdienen sommige watermaatschappijen daar veel geld mee. De partij vindt dat de Vlaamse regering daar paal en perk aan moet stellen en dat de eerste herinnering gratis moet zijn.

Peeters kan zich vinden in die suggestie en wil daarover overleg plegen met de watermaatschappijen. ‘Ik vind als minister van Consumentenzaken dat een eerste aanmaning kosteloos kan en moet gebeuren’, zegt hij aan de VRT.

‘We hebben al een goed voorbeeld. In de telecomsector is vanaf 1 juli 2018 de eerste aanmaning gratis. Ik vind dat ook in de watersector dit voorbeeld kan en moet gevolgd worden. Ik zal daar met de betrokkenen en de bevoegde ministers verder overleg over plegen om dat ook voor de waterfactuur mogelijk te maken’, aldus Peeters.

Kosten

Carl Heyrman, algemeen directeur van koepelvereniging Aquaflanders, zegt dat aan het verzenden van betalingsherinneringen nu eenmaal kosten zijn verbonden, die verschillen afhankelijk van de eigenheid en werking van iedere drinkwatermaatschappij afzonderlijk.

‘De beste raad die wij kunnen geven is facturen binnen de betalingstermijn te betalen. Om schuldophoping te voorkomen is het belangrijk om snel op de bal te spelen. Daarom wordt ook meteen een herinneringsbrief gestuurd. Als het van de sector zelf afhangt, is Aquaflanders geen voorstander van het verlengen van betalingsperiodes’, zegt hij.

Er lopen proefprojecten met digitale communicatie. ‘Maar ook dat opzetten is niet vrij van kosten’, waarschuwt Carl Heyrman.