Amerikaanse bedrijven laten NRA vallen na oproep tot boycot
Foto: Photo News

Verschillende Amerikaanse bedrijven stoppen hun samenwerking met de National Rifle Association (NRA). Na de schietpartij op een school in Florida op Valentijnsdag wordt alsmaar luider opgeroepen tot een boycot van deze bedrijven als ze de Amerikaanse wapenlobby blijven steunen.

De NRA, dat vijf miljoen leden telt, heeft (net zoals andere grote organisaties) partnerships met heel wat grote bedrijven. Maar na het protest dat is ontstaan na de zoveelste dodelijke schietpartij op een publieke plaats, zien heel wat van die bedrijven af van de voordelen die ze NRA-leden aanbieden.

Delta en United Airlines bijvoorbeeld, twee van Amerika’s grootste luchtvaartmaatschappijen, kondigden dit weekend aan dat ze zich distantiëren van de Amerikaanse wapenlobby. Delta schrapt het programma dat NRA-leden korting aanbood en ook United zal hen niet langer goedkopere vluchten aanbieden naar de jaarlijkse conferentie.

Hun aankondiging volgt op gelijkaardige beslissingen van onder meer autoverhuurders Hertz en Avis, computerbeveiligingsbedrijf Symantec, verzekeraar MetLife en hotelgroep Wyndham. Ook de First National Bank of Omaha, dat de NRA van een eigen kredietkaart voorziet, zal het contract straks niet hernieuwen.

Zwarte lijst

De bedrijven geven toe aan de oproep tot boycot die wordt verspreid op sociale media. ‘Er zijn slechts vijf miljoen NRA-leden, en meer dan 300 miljoen anderen. Bedrijven kunnen kiezen met wie ze zaken willen doen’, luidt de subtiele chantage van de betogers die anderen oproepen om niet langer voor bedrijven te kiezen die samenwerken met de NRA, en daarbij een lijst verspreiden.

‘Sommige bedrijven hebben besloten om onze leden te straffen in een schandelijke vertoon van politieke en maatschappelijke lafheid. Deze bedrijven zullen na verloop van tijd worden vervangen’, verscheen zaterdag op de website van de wapenlobby. ‘Het verliezen van een korting zal geen enkel NRA-lid afleiden van onze missie om de individuele vrijheid te verdedigen.’