Wallonië dreigt ermee Belgocontrol in te ruilen op luchthavens
Foto: Bart Dewaele

De Waalse minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke (MR) heeft de ceo van Belgocontrol een brief gestuurd, waarin hij zegt geïnteresseerd te zijn in ‘alternatieve oplossingen die mogelijk bestaan aan de andere kant van onze grenzen’, voor de luchtverkeersleiding van de regionale luchthavens. Dat schreef L’Echo zaterdag, en ook Belga kon de brief inkijken.

De aanleiding voor de brief zijn een reeks incidenten op de luchthaven van Charleroi. In afwachting van een voorstel van Belgocontrol voor een duurzame oplossing op korte termijn, zegt de minister ook ‘de wenselijkheid van een volledige betaling van de rekening voor de dienstverlening van het bedrijf te herevalueren’.

Crucke somt in zijn brief aan ceo Johan Decuyper de laatste incidenten op die zich voordeden in Charleroi. Een eerste op het einde van het jaar verstoorde de operaties van de vliegschool. Een tweede incident op 16 en 17 februari verstoorde de organisatie van elf vluchten.

‘Ik kan begrijpen dat problemen als ziekteverzuim zich kunnen voordoen, maar het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze problemen geen invloed hebben op de kwaliteit van de dienstverlening die wordt verwacht van een operator als Belgocontrol’, schrijft de Waalse minister.

‘Het gaat om de reputatie van de luchthaven van Charleroi en die van uw instelling, en als Waalse minister die verantwoordelijk is voor luchthavens, kan ik niet accepteren dat dergelijke situatie zich herhaalt’, stelt hij.

Geen loze dreigementen

Het kabinet van de minister verklaarde aan Belga dat het niet om loze dreigementen gaat. ‘Het gaat om meer dan denkpistes, we hebben studies opgestart’, klinkt het over de alternatieve oplossingen. Het kabinet merkt op dat de moderne technologie het mogelijk maakt vanop afstand te controleren.

Belgocontrol relativeert in L’Echo de omvang van de genoemde incidenten. De krant laat waarnemers aan het woord die zich afvragen of Decuyper geen communautaire motieven heeft, en voor alles de belangen van Brussels Airport verdedigt.

De luchtverkeersleider weerlegt dat argument, en benadrukt dat er investeringen gepland zijn om de ontwikkeling van de Waalse luchthavens te ondersteunen.