Francken krijgt gelijk over statuut Albanië
Foto: ISOPIX

De Raad van State heeft in een recent arrest geoordeeld dat Albanië terecht op de lijst van veilige landen van herkomst staat. Een aantal mensenrechtenorganisaties had gevraagd om Albanië niet te erkennen als ‘veilig’ land.

Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zondag op zijn facebookpagina. Tijdens de Balkanasielcrisis besliste het parlement om jaarlijks een lijst van veilige landen van herkomst te publiceren. Asielzoekers uit die landen komen in een spoedbehandelingstraject van vijftien dagen terecht.

Volgens Francken werkt dit sterk ontradend omdat er voor mensen uit die landen nog amper bed-bad-brood voorzien wordt. Op de lijst staan landen als: Macedonië, Bosnië-Herzegovina, Albanië, Montenegro, Kosovo, maar ook bijvoorbeeld India.

ADDE, CIRé, en ‘Ligue des droits de l’homme’ waren het daar echter niet mee eens, en tekenden protest aan. De Raad van State geeft hen nu ongelijk.

‘De Raad van State volgde onze lijst telkens, maar niet voor Albanië’, zegt Francken zondag. ‘Jaar na jaar was de Raad van mening dat er nog te veel Albanezen wél echt vrees voor vervolging kennen, onder andere wegens vendetta of bloedwraak.’

Voor het eerst beslist de Raad nu dat Albanië wel een veilig land van herkomst is. Ook Georgië is dat volgens hen.