Politie schiet op anti-Kabilabetoging
De manifestanten protesteren tegen president Kabila (foto) Foto: REUTERS

In Kisangani in de Democratische Republiek Congo is zondagochtend een betoging tegen president Joseph Kabila door de politie uiteengedreven met traangas en kogels.

Na de zondagsmis in de kathedraal van Kisangani, in het noordoosten van Congo, kwamen honderden betogers op straat. Ze werden uiteengedreven door de ordediensten met traangas en kogels. Volgens AFP vielen alvast minstens twee gewonden door de kogels. Ook elders in de stad waren er verscheidene manifestaties.

De betoging, georganiseerd door tegenstanders van Kabila en gesteund door de kerk, werd zaterdag door de autoriteiten verboden. De jongste weken komt het na misvieringen vaak tot een optocht. De betogers protesteren daarmee tegen het uitblijven van nieuwe verkiezingen. Het mandaat van president Kabila is al afgelopen, maar hij heeft nieuwe verkiezingen al herhaaldelijk uitgesteld. Zijn tegenstanders willen dat Kabila geen kandidaat meer is bij de volgende verkiezingen.

Bij eerdere optochten eind december en in januari werd geschoten op de betogers. Volgens de kerk vielen daarbij zo’n vijftien doden, volgens de autoriteiten twee.