Bombardementen in Syrië gaan door, ondanks VN-bestand
De voorbije week kwamen bij de bombardementen naar schatting 500 mensen om. Foto: EPA-EFE

De aanvallen van het Syrische regime op Oost-Ghouta gaan ook zondag voort, ondanks de VN-resolutie voor een staakt-het-vuren in Syrië. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten

‘De raids zijn zondagochtend hernomen, met twee aanvallen in de sector van Chifouniya’, aldus de ngo.

Rebbelenclave Oost-Ghouta, ten oosten van Damascus, wordt al sinds een week gebombardeerd door het Syrische regime. Er vielen al meer dan vijfhonderd burgerdoden. Zaterdag bereikte de VN-veiligheidsraad een akkoord over een staakt-het-vuren van dertig dagen.

Poetin

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben zondag een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin. Ze zullen het hebben over de toepassing van het staakt-het-vuren. Dat heeft het Elysée zondag aangekondigd.

De mededeling benadrukt dat de leiders ‘extreem waakzaam’ zullen zijn dat de wapenstilstand wordt nageleefd. Die ‘moet worden gerespecteerd’ en de humanitaire hulpverlening moet ‘zonder vertraging naar de plaatsen die het zwaarst getroffen zijn door geweld en tekorten’ kunnen. Bovendien moeten ook medische spoedevacuaties ongehinderd kunnen plaatsvinden.