Hier zult u dinsdag last ondervinden van de ACOD-staking
Foto: Photo News

De trein, het openbaar vervoer in Brussel, Gent en Antwerpen, het lokale containerpark. Op verschillende plaatsen zal er dinsdag grote hinder zijn door een staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD.

Overheidsvakbond ACOD organiseert een intersectorale staking tegen de hervormingsplannen van de regering-Michel rond de zware beroepen. En ook al staken de liberale en christelijke vakbonden niet mee, toch wordt heel wat hinder verwacht.

Wie dinsdag de trein wil nemen of het openbaar vervoer in Brussel, moet rekening houden met ernstig verstoord verkeer. Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn, waar anderhalve week geleden nog een grote staking was, zou behalve in Gent en Antwerpen de hinder moeten meevallen. Ook op andere plaatsen, zoals in scholen, gevangenissen en havens kan er hinder zijn, al is het in de meeste gevallen nog niet duidelijk hoe ernstig die zal zijn.

Openbaar vervoer

Dat er bij spoorwegmaatschappij NMBS storingen zullen zijn, staat al wel als een paal boven water. De socialistische spoorbond roept al zijn leden op vanaf maandagavond 22 uur het werk neer te leggen, en wel tot en met de laatste trein van dinsdagavond. Op Twitter waarschuwt de NMBS alle reizigers voor een risico op zwaar verstoord treinverkeer.

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt alle reizigers voor mogelijk sterke hinder tijdens de staking morgen. Iedereen krijgt het advies alternatieve vervoermiddelen te zoeken. De maatschappij zal vanaf 6 uur dinsdagochtend updates doorgeven via sociale media.

Bij De Lijn lijkt het erop dat het ongerief in het algemeen zal meevallen, zegt woordvoerster Astrid Hulhoven. 'Alleen in Antwerpen en Gent kan de dienstregeling zwaar worden verstoord', weet ze. In die steden zou slechts de helft van de bussen en trams uitrijden. Ook in Sint-Niklaas en in het Pajottenland is regionaal hinder mogelijk. De Lijn belooft om dinsdag vanaf 7 uur met meer informatie te komen. 

Kinderopvang

Ook in scholen en crèches, aan de loketten van gemeentehuizen, in de gevangenissen of nog in de havens kan er hinder zijn. Voorts kan de afvalophaling verstoord zijn, of het lokale containerpark gesloten.

Bij Kind en Gezin luidt het dat een aantal gemeentebesturen heeft laten weten dat hun buitenschoolse opvang en groepsopvang morgen gesloten zullen zijn. De organisatie gaat ervan uit dat alle ouders daarover op tijd worden ingelicht, zodat ze zich kunnen organiseren.

Onderwijs

De koepel van het katholiek onderwijs zei vrijdag al geen signalen te hebben gekregen van ernstige hinder. In de meeste katholieke scholen zouden de lessen dinsdag dus vrij normaal moeten verlopen. Het gemeenschapsonderwijs (GO!) heeft nog geen zicht op de te verwachten hinder. Die zal pas op de stakingsdag zelf duidelijk worden.

Bij bpost verwacht men voorlopig niet al te veel hinder. De krant zou in de bus moeten vallen en ook de postbedeling zou geen al te grote hinder moeten ondervinden, luidt het daar.