Trump kondigt ‘zwaarste sancties ooit’ tegen Noord-Korea aan
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag nieuwe sancties tegen Noord-Korea aangekondigd, naar zijn woorden de ‘zwaarste ooit’. Voorts herhaalde hij opnieuw al zijn klassieke stokpaardjes.

‘Wij hebben vandaag de zwaarste sancties ooit tegen een land uitgevaardigd’, werd Donald Trump door NBC in een tweet geciteerd. De president doelde op nieuwe strafmaatregelen tegen het atoomprogramma van het communistische regime in Pyongyang. Trump deed de aankondiging na een bijeenkomst van de Conservative Political Action Conference (CPAC), een jaarlijkse politieke bijeenkomst van conservatieve activisten en politici in de Verenigde Staten.

De sancties treffen volgens Amerikaanse regeringskringen 27 bedrijven/rederijen en 28 schepen die zich in Noord-Korea, China, Singapore, Taiwan, Hongkong,de Marshalleilanden, Tanzania, Panama en de Comoren bevinden, daar geregistreerd zijn of onder één van die vlaggen varen. Het ministerie van Financiën verduidelijk dat het ‘alle onwettige wegen die Noord-Korea gebruikt om aan sancties te ontsnappen agressief [wil] treffen’. Volgens minister van Financiën Steven Mnuchin heeft de president heeft bedrijven wereldwijd diets gemaakt dat, ‘als zij ervoor kiezen de nucleaire ambities van Noord-Korea te financieren, zij geen zaken zullen doen met de VS’, voegde hij eraan toe.

Tijdens zijn toespraak bewierookte Trump zichzelf ook opnieuw: de drastische belastingverlaging, zijn klimaatbeslissingen, de opgang van de beurs, deregulering met jobcreatie als gevolg, ‘voor het eerst loonstijgingen sinds vele, vele jaren’, het hogere budget voor defensie… En natuurlijk moesten ook de ‘fake media’ het ontgelden.

‘Democraten bekampen’

Ook meende de Republikeinse president dat sommige Democraten zullen overlopen naar zijn Grand Old Party (GOP), en zei hij nog eens dat er meer Republikeinen in het Congres nodig zijn. Trump brak een lans voor het ‘bekampen’ van de Democratrische fractieleidster in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. ‘De Democraten willen nog meer geld verkwisten’.

De president kwam ook terug op de bloedige schietpartij op een school in Florida. ‘We zullen handelen. We zullen iets doen. We zullen handelen.’ Hij verdedigde vervolgens zijn donderdag uitgebreid getwitterd inzicht omtrent het bewapenen van leraars, en dat wapenvrije scholen nog onveiliger zijn voor de leerlingen.