Muhka verhuist naar Hof van Beroep
Het hof van beroep werd in 1973 opgetrokken als tijdelijk gebouw. Foto: Wim Hendrix
Het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst (Muhka) krijgt het eerste nieuwbouwmuseum van Vlaanderen. Nabij zijn huidige locatie op het Zuid wordt het Hof van Beroep afgebroken en komt er een nieuw museumgebouw. Voor het project Zuidersluis is er een bouwbudget van 65 miljoen euro.

De site maakt de verbinding tussen de Schelde en de Gedempte Zuiderdokken. Voor het nieuw gebouw komt er een architectuurwedstrijd onder toezicht van de Vlaamse Bouwmeester. Het perceel is voldoende groot voor een vloerruimte van 20.000 vierkante meter. Dat is een verdubbeling van de huidige capaciteit.

De locatie heeft het voordeel dat het Muhka open kan blijven tot het nieuwe gebouw klaar is. Het museum behoudt zijn huidige interessante locatie. Het is gesitueerd op de museumas, waar ook het Museum voor Schone Kunsten en het Fotomuseum op liggen.

Het nieuw museum is een samenwerking tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen. De Vlaamse overheid neemt het gebouw over van de Regie der Gebouwen. Ze staat in voor de bouwkosten en neemt het beheer op zich. De stad brengt de grond in. Ze brengt ook 18 miljoen euro in om de voortuin voor het museum aan te leggen.

Later dit jaar wordt de architectuurwedstrijd uitgeschreven. Over de oplevering van het gebouw is er nog geen timing bekend.