Opening Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op 14 mei
President Trump in december, bij de bekendmaking van zijn besluit de Amerikaanse ambassade te verhuizen naar Jeruzalem Foto: EPA-EFE

De Verenigde Staten willen hun nieuwe ambassade in Jeruzalem openen op 14 mei, de dag waarop Israël in 1948 de onafhankelijkheid uitroep. Dat melden Israëlische media.

De Amerikaanse president Donald Trump had in december al aangekondigd dat hij de Amerikaanse ambassade in Israël wil verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Een termijn noemde hij toen niet.

Wel was er meteen heel wat kritiek. Zowel Israël als Palestina strijden al decennia om de erkenning van Jeruzalem als hun hoofdstad. Het besluit van Trump, dat impliceert dat de Verenigde Staten voortaan Jeruzalem beschouwen als de hoofdstad van Israël, werd daarom contraproductief voor het vredesproces genoemd.

In de aanloop naar 14 mei zou slechts een deel van het Amerikaanse ambassadepersoneel verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Verdere details over de verhuizing zijn er nog niet. Israëlische media melden dat de Amerikaanse ambassade in Israël vandaag nog met een officiële aankondiging naar buiten treedt.