Brussels Expo betaalde directie 700.000 euro
Foto: BELGA

De vzw Brussels Expo, die in opdracht van het stadsbestuur beurzen en evenementen organiseert, had vorig jaar een riante vergoeding over voor de directieleden. Vier leden kregen samen 700.000 euro bruto, Brussels burgemeester Philippe Close (PS) maakt gratis deel uit van het bestuur.

De cijfers zijn te vinden in de jaarrekening van Brussels Expo, die de RTBF kon inkijken. De vergoeding werd uitbetaald tussen juli 2016 en juni 2017. Ceo Denis Deforge kreeg 190.000 euro, Emin Luka 175.000, en Henri Dineur (PS) en Jean-Marie Bailly samen 338.000 euro.

In een reactie aan Bruzz bevestigt Dineur de bedragen. Hij wijst er echter op dat Brussels Expo geen subsidies krijgt en dat hij dus betaald wordt dankzij de winst die de organisatie boekt. Hij stelt ook dat zijn salaris in overeenstemming is met de voorschriften voor publieke vennootschappen.

‘Niet te verantwoorden’

Voor Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Groen in Brussel, volstaat die uitleg echter niet. ‘Het is deontologisch gewoon niet te verantwoorden dat zo’n hoge lonen worden uitgekeerd. In die vzw’s zijn er geen barema’s. Daar wordt 'en petit comité' beslist over die vergoedingen, zonder enige controle. Dit toont nog maar eens aan dat er een audit nodig is van alle vergoedingen in de Brusselse vzw’s. Er zijn klare regels nodig.’

Dhondt legt de verantwoordelijkheid bij de PS. ‘Die partij heeft alle geloofwaardigheid verloren. Dat het “altijd zo geweest is”, dat gaat niet op. Dan is men dus al jaren bewust buiten de wet aan het werken. Dit creëert een enorm vertrouwensprobleem.’