Britse presentator Stephen Fry getuigt over zijn strijd tegen kanker
Foto: BELGAIMAGE

De Britse komiek, schrijver, presentator en acteur Stephen Fry (60) heeft getuigd over zijn strijd tegen prostaatkanker. Hij bracht het nieuws zelf naar buiten in een YouTube-video. Fry werd kort voor kerstmis geopereerd en ‘het is goed verlopen’, aldus de presentator zelf.

‘De afgelopen twee maanden kreeg ik af te rekenen met een nogal ongewenst en onvoorzien avontuur’, schrijft Fry op Twitter bij de video met zijn aankondiging. ‘Het spijt me dat ik er tot nu over heb gezwegen, maar nu ben ik hier om uit te leggen wat er aan de hand is.’

 

De presentator onderging een volledig medische controle na een zware griep. Bij die controle zat ook een MRI-scan. ‘Het voelde als een sloophamer om een pindanoot te kraken’, aldus Fry, maar op die scan ontdekten de artsen een gezwel bij zijn prostaat. De presentator had twee opties: stralingstherapie of een operatie. Fry opteerde voor een operatie.

Begin januari is hij onder het mes gegaan. Volgens Fry is ‘alles goed verlopen’ en hebben de artsen ‘agressieve’ kanker verwijderd.

Sindsdien is hij aan het revalideren, vandaar dat hij tijdelijk uit de publieke sfeer is gebleven. Hij stelt het naar eigen zeggen ‘goed’, al heeft dit wel een blijvende indruk op hem gehad. ‘Kanker is een woord dat blijft hangen’, zegt Fry in zijn YouTube-video. ‘Heel de tijd ging het door mijn hoofd: “Goede god! Ik heb kanker”. Het is niet de bedoeling dat je kanker krijgt en ik weet dat het een cliché is, maar je denkt nooit dat het jou zal overkomen. Kanker lijkt een ziekte die andere mensen overkomt.’