Geen cowboys en indianen meer op kinderfeest: ‘buiten de orde’
themabeeld Foto: blg

Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht houdt geen kinderfeesten meer over cowboys en indianen. Een feest vorig jaar dat eenmalig het thema het Wilde Westen had, heeft tot ‘veel gedoe’ geleid en dat betreurt het poppodium. ‘ Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt de ophef ondertussen ‘nogal buiten de orde’.

De omstreden actiegroep De Grauwe Eeuw - die in het zwartepietendebat Sinterklaas ‘met de dood bedreigde’ en weigert met de ‘witte media’ te praten - deed eerder aangifte vanwege het feest, waarvoor kinderen werden opgeroepen verkleed als cowboys en indianen te komen. De actiegroep vond dat er sprake was van ‘racistische stereotypering’.

‘Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen’, verklaarde TivoliVredenburg-directeur Frans Vreeke. Een woordvoerder van TivoliVredenburg stelde vrijdag in reactie op een bericht in De Telegraaf dat het feest was bedoeld om kinderen met verschillende soorten muziek in aanraking te laten komen. ‘Als zo’n onderwerp zo’n discussie oproept, schieten we ons doel voorbij. We hebben ook een debatprogramma. Daar past dit debat in, maar het past niet bij een kinderfestival’.

Minister Grapperhaus benadrukte vrijdag in Den Haag dat kinderen ‘in allerlei vormen met elkaar spelen’. ‘Ajax tegen Feyenoord op het voetbalveld, cowboys en indianen, of soldaten van het Franse leger en het Engelse leger. Dat doen kinderen nou eenmaal, en daar schuilt niets verkeerds in’.