Belfius ziet winst stevig stijgen
Foto: Bart Dewaele, BDW

De nettowinst van Belfius is vorig jaar 13 procent gestegen tot 606 miljoen euro. In 2016 was dat nog 535 miljoen euro. De bank-verzekeraar in overheidshanden keert 363 miljoen euro dividend uit aan de staat, tegenover 215 miljoen euro een jaar eerder.

‘Voor de zesde keer op rij groeide de netowinst’, zei voorzitter Jos Clijsters. ‘In 2017 realiseert Belfius de hoogste winstgroei op jaarbasis sinds zijn ontstaan’, voegt ceoMarc Raisière in het persbericht toe.

De bank-verzekeraar hamerde er daarbij op dat de cijfers het resultaat zijn van de strategie die al enkele jaren aangehouden wordt. Stijgende inkomsten, een goede kostenbewaking, efficiënt financieel beheer en een goede bewaking van het risicoprofiel leidde tot de 606 miljoen euro winst na belastingen, aldus Clijsters.

Een tweecijferige groei van de winst zal in de toekomst, met de huidige lage rente, wel ‘extreem moeilijk’ zijn, zei ceo Raisière. 2017 was bovendien een ‘uitzonderlijk jaar’ en een tweecijferige groei is geen doel op zich.

‘Uitzonderlijk dat rente-inkomsten stijgen’

Belfius kon ondanks de lage rente het operationeel resultaat 12 procent hoger trekken tot 615 miljoen euro. Bij de bank was er 400 miljoen euro (+13 procent) operationele winst en bij de verzekeraar 215 miljoen euro (+9 procent).

De totale opbrengsten stegen 4 procent tot 2,355 miljard euro. De netto-renteopbrengsten van de bank nemen hier 1,48 miljard euro in, een stijging met 5 procent. ‘Als ik het vergelijk met onze collega’s in België, in de huidige lagerenteomgeving, is het een beetje uitzonderlijk dat Belfius Bank erin slaagt haar rente-inkomsten te doen stijgen’, aldus cfo Johan Vankelecom. Bij de collega’s ziet hij eerder een dalende rentemarge voor de Belgische markt.

Er is ook sprake van 15,4 miljard euro nieuw toegekende langetermijfinancieringen (+3 procent). ‘We hebben vorig jaar meer dan 15 miljard euro toegekend om de Belgische economie te steunen’, aldus Raisière. Het gaat onder meer om 6,2 miljard euro aan particulieren, een lichte daling, waarvan 5,5 miljard hypothecaire kredieten. Op de spaar- en zichtrekeningen stond vorig jaar 53 miljard euro o(+5 procent). Voort werd vorig jaar de kaap van 1 miljoen gebruikers voor de applicatie gerond. De bank is daarmee naar eigen zeggen de grootste van het land.

‘Aandeelhouder beslist over beursgang’

De bank stelt dus een dividend van 363 miljoen euro voor aan de aandeelhouder, de Belgische staat, of 60 procent van de winst. Van dit bedrag kreeg die reeds in september vorig jaar een interimdividend van 75 miljoen euro.

Over het Arco-dossier werd niets gezegd, en ook over de beursgang van Belfius bleef de commentaar beperkt. ‘IPO (beursgang, red.) of geen IPO - dat is een beslissing die onze aandeelhouder zal moeten nemen’, aldus Clijsters. ‘Het is duidelijk dat we op vraag van de aandeelhouder alles voorbereiden om het mogelijk te maken, maar de besluitvorming zal door de aandeelhouder getroffen moeten worden. En die zal dat niet alleen moeten doen in functie van wat hij zelf wil, maar ook als het op timing komt, in functie van wat het beursklimaat zal zijn.’