De Duitser Phil Bauhaus (Sunweb) heeft vrijdag de derde etappe in de Ronde van Abu Dhabi (WorldTour) op zijn naam geschreven. Bauhaus versloeg na 133 vlakke kilometers tussen Nation Towers en Big Flag zijn landgenoot Marcel Kittel in een millimeterspurt. Kittel kon sinds zijn overstap naar Katusha nog niet winnen. Elia Viviani (Quick-Step Floors) werd vierde en blijft leider.

Voor de derde dag op rij werd er gesprint in de Abu Dhabi Tour. Na zeges voor Alexander Kristoff en Elia Viviani was het vrijdag de beurt aan Phil Bauhaus. Na 133 kilometer tussen Nation Towers en Big Flag was de 23-jarige Duitser nipt sneller dan Marcel Kittel, die van ver kwam. Er was een fotofinish nodig om de winnaar de bepalen.

Bizarre keuze van Gazprom-RusVelo

De vlakke rit werd gekleurd door een vlucht van vier renners. De Brit Sam Brand (Team Novo Nordisk), de Rus Sergey Firsanov (Gazprom-RusVelo), de Italiaan Marco Maronese (Bardiani-CSF) en de Fransman Pierre Rolland (Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale) namen al snel enkele minuten voorsprong, maar echt ver mochten de vluchters niet rijden.

Het was verrassend genoeg Gazprom-RusVelo dat de kloof op de koplopers dichtte. De Russische formatie had een mannetje in de vlucht, maar mikte op de tussensprint op vijftig kilometer van de finish. Niet de beste gok want Nikolay Trusov (Gazprom-RusVelo), leider in het tussensprintklassement, slaagde er niet in punten te sprokkelen.

Waaiers! (tot val van Kristoff)

Op nieuwe opschudding in het peloton was het niet lang wachten. Open wegen en een stevige zijwind nodigden heel wat ploegen uit om de bende in waaiers te trekken. Een groep van een vijftigtal renners kon zich afscheiden, maar lang duurde de pret niet. Na een valpartij van Kristoff op een rotonde verdween het tempo uit de waaier en het peloton troepte weer samen. Ook Kristoff kon, met hulp van de ploegwagen, weer terugkeren.

In gestrekte draf ging het richting finish en in een spannende sprint trok Bauhaus uiteindelijk aan het langste eind. Voor de jonge Duitser, vorig seizoen nog ritwinnaar in de Dauphiné, is het zijn eerste zege van het seizoen. Veertienvoudig Tourritwinnaar Kittel wacht in 2018 nog steeds op zijn eerste overwinning.

Kittel kan maar niet winnen: in Abu Dhabi wordt hij met een banddikte geklopt door Bauhaus
Foto: AFP

“Dit weekend voortgaan op ons elan”

Phil Bauhaus veegde voor zijn team Sunweb de nul van tafel, want de Nederlands-Duitse formatie was de enige WorldTour-ploeg die dit jaar nog niet wist te winnen. “We kwamen naar hier met bescheiden ambities”, zei die na de finish. “Veel topsprinters staan hier aan de start, ik wilde graag een podium en droomde van een zege, maar ik besefte ook dat het moeilijk zou worden.”

De voorbije dagen moest hij vrede nemen met een elfde en zesde stek. “Vandaag lukte het dan toch”, ging hij verder. “Ik startte mijn seizoen in de Tour Down Under (waar hij een keer tweede en een keer vierde werd, red) en ben daarna hard blijven werken om de conditie verder aan te scherpen. Ik wist dat ik goed was, maar tegen zoveel topsprinters moet je echt top zijn en geluk hebben. Ik ben ook blij dat de nul van tafel is, de druk is van de ketel, de eerste zege voor de ploeg is binnen. Hopelijk gaan we dit weekend voort op dit elan met Tom Dumoulin en Wilco Kelderman in de tijdrit en bergrit.”

Het is voor de 23-jarige Duitser zijn zesde profzege. Vorig jaar pakte hij zijn eerste WorldTour-overwinning in de vijfde rit van de Dauphiné. Daarnaast won hij een rit in de Ronde van Denemarken (2016) en de Ronde van Azerbeidjan (2016). In 2014 mocht hij twee keer juichen in de Ronde van Portugal.

Nu is het aan de tijdrijders

Zaterdag zijn niet de sprinters, maar de tijdrijders aan zet. Op het programma staat een 12,6 kilometer lange tijdrit op Al Maryah Island. De Italiaan Elia Viviani start als leider. De Abu Dhabi Tour eindigt zondag met een pittige aankomst bergop. De finish richting Jebel Hafeet loopt 10,8 kilometer lang bergop aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent.

Uitslag:

1. Phil Bauhaus (Dui/SUN) de 133.0km in 3u02:55 (gem. 43.626423km/u)

2. Marcel Kittel (Dui/TKA) op 0:00

3. Pascal Ackermann (Dui/BOH) 0:00

4. Elia Viviani (Ita/QST) 0:00

5. Caleb Ewan (Aus/MTS) 0:00

6. André Greipel (Dui/LTS) 0:00

7. Rudy Barbier (Fra/ALM) 0:00

8. Alexander Kristoff (Noo/UAD) 0:00

9. Danny van Poppel (Ned/TLJ) 0:00

10. Andrea Guardini (Ita/BRD) 0:00