‘Alle jongeren moeten zich thuis voelen in jeugdwerk’
archiefbeeld. Foto: ISOPIX

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) lanceert samen met de jeugdwerksector een masterplan om het jeugdwerk in Vlaanderen diverser te maken. Daarmee moet het jeugdwerk een plek worden voor alle jongeren uit Vlaanderen en Brussel, ongeacht afkomst, sociaaleconomische situatie of psychische toestand.

Uit onderzoek blijkt dat het jeugdwerk in Vlaanderen vooral een zaak blijft van de witte middenklasse. Jongeren met een lagere opleiding en jongeren met een migratieachtergrond nemen minder deel aan het jeugdwerk.

Zo is slechts 11 procent van de leden van de jeugdbewegingen van niet-Belgische afkomst. Dat terwijl in Vlaanderen intussen één op de drie jongeren van buitenlandse afkomst is, met pieken tot meer dan 50 procent in Gent en Antwerpen.

Zowel de sector als de minister proberen daar al langer verandering in te brengen. Naar aanleiding van de Dag van de Diversiteit, lanceren ze samen een masterplan dat er echt moet toe leiden dat het jeugdwerk diverser wordt.

Het plan bundelt bestaande en bijkomende acties. Zo zullen jeugdwerkorganisaties die werk maken van een diversiteitsbeleid kunnen rekenen op structurele middelen en projectsubsidies, komen er vormingen en bijkomend onderzoek en zal het departement Cultuur, Jeugd, Media en Sport een diversiteitscoördinator aanstellen.

‘Kinderen moeten jeugdwerkvorm kunnen kiezen’

‘Alle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel moeten een plek kunnen vinden in een jeugdvereniging als ze dat wensen’, aldus bevoegd minister Gatz. ‘Ze moeten zelf de jeugdwerkvorm kunnen kiezen: in eigen buurt of verder weg, doelgroepspecifiek, inclusief of een mix. Ik wil een jeugdwerkveld dat alle andere sectoren de weg blijft wijzen naar een samenleving waar iedereen welkom is om mee te doen en waar diversiteit een werkwoord is.’

Scouts en Gidsen Vlaanderen is tevreden dat de jeugdsector actief betrokken wordt bij het plan. ‘Het plan biedt een hefboom om de visie stelselmatig en concreet te realiseren op het terrein’, zegt woordvoerder Jan Van Reusel. ‘Het komt tegemoet aan de bestaande ambities bij de jeugdbewegingen om toe te werken naar een totaal inclusief aanbod.’

Masterplan diversiteit in het jeugdwerk by De Standaard on Scribd