Rechtbank vindt US Open “voor 75%” verantwoordelijk voor glijpartij Bouchard
Foto: AP

Een rechtbank in New York heeft vrijdag de Amerikaanse tennisfederatie (USTA) voor 75 procent verantwoordelijk gehouden in een zaak aangespannen door de Canadese tennisspeelster Eugénie Bouchard. De momenteel 23-jarige Bouchard viel tijdens de US Open van 2015 in de vestiaire over “een gladde, vreemde en gevaarlijke substantie”, hetgeen achteraf schoonmaakmiddel bleek te zijn.

De voormalig nummer vijf van de wereld - op dit moment is ze 116e op de WTA-ranglijst - liep een hersenschudding op bij de valpartij en moest vervolgens forfait geven voor het enkel-, dubbel- en gemengd dubbelspel in New York.

De federale rechtbank van Brooklyn achtte de organisator, de Amerikaanse tennisbond, voor 75 procent verantwoordelijk. Bouchard is zelf voor 25 procent verantwoordelijk.

Bouchard kon na haar val geen enkele wedstrijd meer spelen in 2015. Ook de voorbije twee jaar bleef ze op de sukkel. De finaliste van Wimbledon in 2014 geraakte nooit meer voorbij de derde ronde op een Grand Slam.

De advocaten van Bouchard beschuldigen de USTA er ook van opzettelijk de bewakingsbeelden te hebben gewist. Die beelden hadden als bewijs kunnen dienen in de zaak. De Canadese vraagt een compensatie voor de geleden schade op zowel mentaal, fysiek als financieel vlak. Haar huid werd bovendien verbrand door het schoonmaakmiddel. Over de strafmaat wordt vanaf vrijdag geoordeeld.