Viviani wil met oersterk Quick Step scoren in La Primavera, maar weet wie de enige is “die het verschil kan maken”
Elia Viviani. Foto: Photo News

Wanneer een Italiaan sterk aan het seizoen begint, droomt heel Italië onmiddellijk van nationaal succes in Milaan-San Remo. Elia Viviani wint aan de lopende band in 2018 en wordt getipt als opvolger van Filippo Pozzato, de laatste Italiaanse winnaar van La Primavera in 2006. “Peter Sagan is de enige die het verschil kan maken op de Poggio”, zegt de snelle man van Quick Step-Floors aan Cyclingnews.

Milaan-San Remo is traditioneel de eerste grote klassieker van het wielerseizoen en wordt dit jaar verreden op 17 maart. Quick Step beschikt naar goede gewoonte over een ijzersterk team en is voorbereid op alle scenario’s in San Remo. Elia Viviani maakt deel uit van dat team en schreef dit seizoen al vijf etappes op zijn naam.

Met zijn zege in de tweede rit van Abu Dhabi zette hij zijn sterk seizoensbegin nog maar eens in de verf. “Ik ben maar een van de opties die Quick Step heeft voor San Remo. Met Fernando Gaviria, Julian Alaphilippe en Philippe Gilbert is er geen tekort aan concurrentie voor het kopmanschap”, liet hij na die overwinning optekenen.

Ex-wereldkampioen Philippe Gilbert wil na de Ronde van Lombardije, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen ook Parijs-Roubaix en Milaan-San Remo winnen.“Gilbert wil de vijf monumenten binnenhalen en is dus zeker gemotiveerd, Alaphilippe finishte vorig jaar als derde en Gaviria eindigde toen vijfde. We zijn sterk en klaar voor een aantal scenario’s.”

Alle ogen op Sagan

Volgens Viviani hangt het scenario van de wedstrijd af van wat wereldkampioen Peter Sagan zal doen tijdens de koers. De Slovaak zorgde de laatste vijf jaar voor animatie in La Primavera, al slaagde hij er nog niet in om te winnen. Vorig jaar plaatste Sagan een beslissende demarrage op de Poggio, maar hij moest toen in de spurt zijn meerdere erkennen in Michal Kwiatkowski.

Viviani denkt dat Sagan het opnieuw zal proberen. “Sagan zal blijven proberen tot hij San Remo wint. We moeten hem in de gaten houden en hem proberen kloppen in de sprint. Hij is de enige die momenteel met één demarrage het verschil kan maken op de Poggio. We zullen zien wat er gebeurt op de Cipressa en op de Poggio.”

Viviani wil met oersterk Quick Step scoren in La Primavera, maar weet wie de enige is “die het verschil kan maken”
Peter Sagan viel vorig jaar aan op de Poggio. Alleen Alaphilippe en Kwiatkowski konden volgen. Foto: Photo News

Concurrentie met Gaviria

Op de vraag hoe Viviani en Gaviria, die andere spurtbom van Quick Step, de taken zullen verdelen als het tot een massaspurt komt, antwoordt de Italiaan als volgt. “Dat is de vraag die iedereen zich stelt, je zal het weten na de finish in Milaan. Als het tot een sprint komt, zullen we luisteren naar de orders van de ploegleiding via de radio of doen we wat de dag ervoor beslist werd. Ik weet het plan nu nog niet.””

Net zoals Viviani begon ook Gaviria sterk aan zijn seizoen. De Colombiaan boekte al vier overwinningen in 2018. De twee waren in 2016 nog keiharde rivalen tijdens het WK Track in Londen. Nadat Viviani naast een medaille greep in het omnium stelde hij openlijk de tactiek van Gaviria en Cavendish in vraag. Ook tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro waren de twee concurrenten.

Over de concurrentie met Gaviria nu ze dezelfde werkgever hebben, is de Italiaan optimistisch. “Nu we in hetzelfde team rijden, zijn we geen concurrenten meer. We rijden maar enkele wedstrijden samen, onze relatie is veel verbeterd. Ik heb altijd respect gehad voor Fernando. Hij een fenomenale wielrenner, ik hoop dat we beiden veel winnen.”

Hij ontkent dat er spanningen zijn. “Er is geen druk of spanning tussen ons omdat we andere wedstrijden rijden. Ik ken mijn programma en ik wil dat zo goed mogelijk doen. Ik hoop dat hij even veel of zelfs meer wint dan ik in zijn wedstrijden. Dat is goed voor het team en Patrick Lefevere zal blij zijn dan.”

Viviani wil met oersterk Quick Step scoren in La Primavera, maar weet wie de enige is “die het verschil kan maken”
Fernando Gaviria mocht dit seizoen al vier keer vieren. Foto: EPA-EFE