Nederlands museum wil tentoonstelling brengen over nazidesign
Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch wordt Design Museum Den Bosch

Het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch wil in de nabije toekomst een tentoonstelling organiseren rond design van het Derde Rijk. ‘Het onderwerp is beladen en explosief, en dat is precies de reden waarom deze tentoonstelling er moet komen’, aldus directeur Timo De Rijk in een interview met De Volkskrant.

Het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch verandert in juni van naam en gaat verder als Design Museum Den Bosch. Bedoeling is dat het museum zich nog meer specifiek gaat richten op de impact van design op ons dagelijks leven. ‘We plaatsen vormgeving in context van de geschiedenis, de actualiteit en de betekenis voor de toekomst’, aldus Timo De Rijk, die eind 2016 werd aangewezen als directeur.

De Rijk wil geen enkele stroming uitsluiten en vertelt in een interview met De Volkskrant dat het tijd is om ook eens het design van het Derde Rijk te belichten. ‘Als je in een museum belangrijke stromingen in de designgeschiedenis wilt laten zien, kun je niet met een grote boog om de jaren dertig en veertig heen lopen.’

De tentoonstelling krijgt een sterk educatief karakter, benadrukt de museumdirecteur. ‘We moeten de propaganda onderuithalen. De belangrijkste vraag die we stellen is: zouden de nazi’s ook zo’n succes hebben gehad als het design niet zo goed was geweest?’

Voor de tentoonstelling (waarvoor nog geen datum bekend is) kan het museum niet putten uit de eigen collectie, maar rekent het op een samenwerking met het Deutsches Historisches Museum in Berlijn.