Geen bloemenmeisjes meer in Vlaamse voorjaarskoersen: 'Nieuw tijdperk'
Foto: Belga

Wie zaterdag bij de podiumceremonie van de Omloop Het Nieuwsblad naar bloemenmeisjes speurt, is eraan voor de moeite. In navolging van de Tour Down Under en de Vuelta opteert organisator Flanders Classics voor een huldiging met het accent op de laureaten zelf. Bloemenmeisje Maja Leye wordt ‘master of ceremony’, maar er wordt niet meer gekust.

'Vanaf de Omloop Het Nieuwsblad zit de huldiging voor alle Flanders Classics-voorjaarswedstrijden in een moderner, strakker jasje, waarbij de laureaten bij de mannen én de vrouwen nog meer in de spotlights worden geplaatst', klinkt het bij de organisatoren. 'De bloemenhulde zal verdwijnen en vanuit de organisatie zal Maja Leye optreden als "Master of Ceremony". Zij zal de huldiging in goede banen leiden.'

'Er worden geen kussen meer gegeven en ook de bloemen verdwijnen', bevestigde Leye zelf op Radio 2. 'Verder verandert er eigenlijk niet zoveel: er is nog altijd champagne en uiteraard blijft ook de trofee.'

Het past volgens Leye in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen, al heeft de #metoo-campagne er volgens haar niet meteen iets mee te maken. 'We waren al veel langer aan het kijken om het podium te veranderen. Ik heb het altijd heel graag gedaan in het verleden en zag mezelf nooit als lustobject. Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol', besluit Leye, die als 'Master of Ceremony' de renners nog steeds zal begeleiden en dus ook op het podium zal blijven staan. 

Maja Leye werd in haar rol als bloemenmeisje zelf wereldberoemd, toen een jonge Peter Sagan op het podium van de Ronde van Vlaanderen 2013 in haar achterwerk kneep, terwijl zij nietsvermoedend winnaar Fabian Cancellara een zoen gaf.