Australische vicepremier stapt op na affaire en #metoo-beschuldiging
Foto: EPA-EFE

Barnaby Joyce, de nummer twee in de Australische regering en partijleider van de National Party, houdt dan toch de eer aan zichzelf. Joyce maakte een medewerkster met wie hij een affaire had, zwanger, maar een beschuldiging van seksuele intimidatie bleek de druppel.

Barnaby Joyce zal maandag aftreden als leider van de National Party, de kleinere coalitiepartner in de centrumrechtse Australische regering van premier Malcolm Turnbull, en als vicepremier. Hij blijft wel zetelen in het parlement, om zo de kleine meerderheid van de coalitie te verzekeren.

Eerder werd Turnbull al opgeroepen de eer aan zichzelf te houden, nadat was bekendgeraakt dat de vicepremier, 24 jaar getrouwd en groot promotor van familiewaarden, een affaire had met zijn voormalige perschef. Die verwacht ondertussen ook een kind van hem.

Dat hij nu toch aftreedt, is volgens Joyce te wijten aan een nieuwe klacht die tegen hem werd ingediend voor seksuele intimidatie. Daar is weinig over bekend, enkel dat het om ‘serieuze’ beschuldigingen zou gaan van een ‘hooggeplaatste’ vrouw uit het westen van Australië. Joyce ontkent iets verkeerd gedaan te hebben, maar zegt wel dat de klacht zijn beslissing bespoedigde.

Joyce kwam eind vorig jaar al in het oog van de storm terecht nadat was gebleken dat zijn vader de Nieuw-Zeelandse nationaliteit had. Doordat die automatisch werd doorgegeven, had zoon Barnaby een dubbele nationaliteit, wat verboden is voor Australische politici. Joyce kon toen al maar net een ontslag vermijden.