Wie volgt Dieter Vanthourenhout op in Kleicross van Lebbeke?
Foto: BELGA

De Kleicross van Lebbeke is zaterdag aan zijn 14e editie toe. Lebbeke zet zichzelf in de markt als een nationale cross en zo mag Mathieu van der Poel niet aan de start komen in Oost-Vlaanderen. Wereldkampioen Wout van Aert geeft verstek. Hij rijdt op dat moment de openingsklassieker op de weg, de Omloop Het Nieuwsblad.

Wel van de partij zijn onder meer wereldkampioen bij de beloften Eli Iserbyt, Kevin Pauwels, Joeri Adams, Tim Merlier, Vincent Baestaens, de broers Laurens en Hendrik Sweeck en de broers Michael en Dieter Vanthourenhout. Bij de vrouwen elite zijn Sanne Cant, Loes Sels en Ellen Van Loy de publiekstrekkers.

“Het parcours is 2347 meter lang”, legt organisator François Van Malderen uit. “Meer dan de helft daarvan rijden de renners in het weiland. Als hindernissen voorzien wij balkjes, een brug met trappen en enkele hellingen. Wij blijven onze datum behouden. Het wegseizoen mag dan wel gestart zijn, de Kleicross is nog altijd een veldrit en dat zal zo nog wel enkele jaren blijven.”

Vorig jaar ging de eindzege in Lebbeke naar Dieter Vanthourenhout. Hij haalde het toen van zijn jongere broer Michael Vanthourenhout. Laurens Sweeck werd derde.