VS stellen Rusland verantwoordelijk voor Syrische burgerdoden
Foto: AFP

Bij de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over het conflict in Syrië is donderdagnacht niet gestemd over een ontwerp van resolutie voor een staakt-het-vuren. Rusland wil die in de huidige vorm niet tekenen. De Verenigde Staten wijzen ondertussen op de ‘bijzondere verantwoordelijkheid’ die de Russen hebben voor de moordende bombardementen.

De ontwerpresolutie, ingediend door Koeweit en Zweden, zou voorzien in een staakt-het-vuren van een maand en toegang tot crisiszones voor humanitaire werkers. Rusland, dat de speciale zitting had samengeroepen, wil de tekst in zijn huidige vorm niet goedkeuren omdat niet duidelijk omschreven is welke jihadistengroepen niet in de wapenstilstand mogen worden opgenomen.

De Russische delegatie diende enkele voorstellen tot wijziging van de tekst in. Wat die voorstellen inhouden, is niet bekend. Diplomaten gaan ervan uit dat na verder beraad waarschijnlijk vandaag opnieuw gestemd zal worden.

VS: ‘Zonder Rusland zou er geen sprake zijn van doden’

‘Zonder de steun van Rusland aan Syrië zou er van deze verwoesting en deze doden geen sprake zijn’, zei Heather Nauert, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, ondertussen. Donderdag vielen er opnieuw 46 burgerdoden. ‘Dit herinnert ons aan de bijzondere verantwoordelijkheid van Rusland voor wat er daar gebeurt.’

Na de mislukking van de ontwerpresolutie in de VN-Veiligheidsraad voor een humanitair staakt-het-vuren, beschuldigt Nauert Moskou ervan ‘stokken in de wielen te steken’ van de onderhandelingen over een wapenstilstand.

Volgens haar tonen de vierhonderd doden de mislukking aan van de onderhandelingen van Astana, waar Turkije, bondgenoot van de Syrische rebellen, samen met Iran en Rusland, bondgenoten van dictator Bashar al-Assad, de oprichting van ‘de-escalatiezones’ waren overeengekomen om het geweld in Syrië tegen te gaan. ‘Dit toont in welke mate deze de-escalatiezone een grap is’, zei ze.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, hekelde donderdag het ‘rampen-taalgebruik’ over de humanitaire situatie in Oost-Ghouta, die volgens hem de situatie op het terrein niet weerspiegelt. Op Russiche mediakanalen als Russia Today, overigens zelf gefinancierd door het Kremlin, trekt Nebenzia de westerse berichtgeving over de gruwel van de oorlog in Oost-Ghouta in twijfel.