Kunstschaatsster Loena Hendrickx “zeer tevreden” met prestatie, goud is voor 15-jarig Russisch fenomeen
Foto: BELGA

Loena Hendrickx is vrijdag op de zestiende plaats geëindigd in het kunstschaatsen bij de vrouwen op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De zege was voor de Russin Alina Zagitova, die de olympische atleten uit Rusland op deze Spelen het eerste goud schonk.

De achttienjarige Hendrickx schaatste in de Gangneung Ice Arena op de tonen van ‘Diferente’ van ‘Gotan Project’ een zeer verdienstelijke kür, die beloond werd met 116,72 punten. Daarmee kwam ze dicht in de buurt van haar persoonlijk record van 121,78 punten. Dat zette ze vorige maand neer op het EK in Moskou, waar ze knap vijfde werd.

 

Een puntentotaal van 171,88 punten - ook weer in de buurt van haar persoonlijk record (176,91) van vorige maand op het EK - leverde haar uiteindelijk een zestiende plaats op. Ze boekte dus nog vier plaatsen winst, want ze was als twintigste in de tussenstand aan de vrije kür begonnen. Met een zestiende stek doet ze net iets minder goed dan haar oudere broer Jorik, die eerder deze week bij de mannen als veertiende eindigde. Op het WK in Helsinki werd Loena Hendrickx al eens vijftiende.

 

Het goud in Pyeongchang ging naar de amper vijftienjarige Russische sensatie Alina Zagitova, die dankzij een wereldrecord reeds na de korte kür aan de leiding stond. De topfavoriete hield stand in de vrije kür en met een totaal van 239,57 punten haalde ze het - weliswaar nipt - van haar landgenote Evgenia Medvedeva (238,26), de tweevoudige wereldkampioene. Het brons ging naar de Canadese Kaetlyn Osmond (231,02).

Met haar 15 jaar en 281 dagen op de teller is Zagitova de op een na jongste goudenmedaillewinnares ooit geworden in het kunstschaatsen. Enkel de Amerikaanse Tara Lipinski deed nog beter. Op de Winterspelen van 1998 in Nagano was ze 15 jaar en 255 dagen oud toen ze het goud won voor de Verenigde Staten.

Kunstschaatsster Loena Hendrickx “zeer tevreden” met prestatie, goud is voor 15-jarig Russisch fenomeen
Foto: REUTERS

“Zeer tevreden”

Loena Hendrickx was na haar korte kür nog wat ontgoocheld, maar in de vrije kür zette de kunstschaatsster de puntjes op de i. “Ik ben zeer tevreden. Ik maakte een paar schoonheidsfoutjes, maar dat vergeef ik mezelf”, vertelde ze vrijdag na afloop van haar oefening in de Gangneung Ice Arena.

“Ik was ontzettend nerveus omdat ik wist dat ik het niet nog een keer mocht verknoeien”, vertelde Hendrickx, die woensdag in de korte kür naar eigen zeggen “een grote fout” had gemaakt die haar vijf punten (en een pr) had gekost. “Door de stress kon ik me aanvankelijk niet zo hard inleven als op het EK, maar eens de eerste vier elementen voorbij waren, kon ik mij helemaal laten gaan. Ik voelde dan dat het goed zat.”

Hendrickx scoorde, net als in de korte kür, net geen pr. “Het speelde zeker in mijn nadeel dat ik in de eerste groep moest starten. Dan liggen de scores altijd iets lager. Maar ik ben tevreden over de punten en de prestatie.”

Over drie weken wacht alweer een nieuwe belangrijke uitdaging. Dan neemt Loena Hendrickx deel aan het WK in Milaan (19-25 maart). Vorig jaar werd ze op de wereldtitelstrijd in Helsinki vijftiende.

Kunstschaatsster Loena Hendrickx “zeer tevreden” met prestatie, goud is voor 15-jarig Russisch fenomeen

Opnieuw goud en zilver voor Canadese vrouwen in skicross

De Canadese Kelsey Serwa heeft vrijdag goud veroverd in de skicross bij de vrouwen in het freestyleskiën op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De 28-jarige Serwa hing in het Phoenix Park van start tot finish aan de leiding en haalde het zo van haar landgenote Brittany Phelan, die goed was voor zilver. Voor de tweede keer op rij pakte Canada zo goud in de skicross bij de vrouwen. Op de Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji was het goud voor Marielle Thompson en het zilver voor Serwa. De titelverdedigster viel deze keer al uit in de achtste finales. Het brons in Pyeongchang was voor de Zwitserse Fanny Smith. De Zweedse Sandra Naeslund greep met een vierde stek nipt naast het podium.

Canada domineert de skicross bij de vrouwen al jaren. In 2010 in Vancouver, toen de discipline voor de eerste keer op het olympische programma stond, ging de zege voor eigen publiek naar Ashleigh McIvor.